ZM: Degvielas akcīzes nodokļa celšana vājinātu lauksaimniecības konkurētspēju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Dīzeļdegvielas akcīzes nodokļa palielināšana ne tikai palielinātu finansiālo slogu lauksaimniecības nozarē strādājošajiem, bet arī negatīvi ietekmētu Latvijas lauksaimnieku konkurētspēju, norāda Zemkopības ministrija (ZM), vērtējot satiksmes ministra Tāļa Linkaita pausto ideju palielināt akcīzes nodokli.

Pašlaik lauksaimniekiem noteiktie atvieglojumi jeb atlaides dīzeļdegvielas iegādei esot būtisks valsts atbalsta mehānisms – tā ir daļa no priekšrocībām, kas veicinot uzņēmējdarbību dažādās lauksaimniecības nozarēs, kā “arī uztur dzīvību Latvijas reģionos”, paziņojumā medijiem norāda zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība).

“Akcīzes palielinājums kopumā negatīvi ietekmēs iedzīvotājus reģionos, kuriem jau šobrīd jāmēro salīdzinoši tāls ceļš gan uz darbu, gan dodoties pie ārsta, gan arī vedot bērnus uz skolu utt.

Šāds risinājums ceļu infrastruktūras atjaunošanas veicināšanai uzliks papildu finansiālo slogu iedzīvotājiem reģionos,

kas savukārt radītu nevēlamu pamudinājumu pārcelties uz attīstības centriem un pilsētām,” norāda Gerhards.

Turklāt akcīzes nodokļa likmju celšana dīzeļdegvielai veidos nozīmīgu finansiālā sloga pieaugumu lauksaimniekiem, jo lauksaimnieciskā darbībā izmaksu nozīmīgu daļu veido dīzeļdegvielas iegāde, kas nepieciešama zemes apstrādei un augkopības un lopkopības produkcijas ražošanai.

“Turklāt, ņemot vērā to, ka Latvijai līdz šim un vēl šobrīd ir noteikti vieni no viszemākajiem platībmaksājumu līmeņiem Eiropas Savienībā, akcīzes nodokļa celšana dīzeļdegvielai vēl vairāk mazinātu mūsu lauksaimnieku konkurētspēju Eiropas Savienības tirgū. Tā vājinās nozari, kur strādājošie sarūpē pašmāju pārtikas produktus Latvijas iedzīvotājiem un ārvalstu tirgiem, kā arī kuras eksports veido vairāk nekā 20% no Latvijas kopējā eksporta,” norāda ministrs.

KONTEKSTS:

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits pauda, ka ilgtermiņā  varētu runāt par ceļu nozares finansēšanu, palielinot akcīzes nodokli degvielai. Viņš arī norādīja, ka valsts arvien vairāk vēlas, lai cilvēki izmantotu sabiedrisko transportu vai videi draudzīgas automašīnas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti