Eiro fokusā

Eiro fokusā - par nodarbinātības tendencēm Latvijā

Eiro fokusā

No šodienas Baltijas valstīs vienota ieceļošanas kārtība

Kas notiek ar zveju un zivju pārstrādi

Zivrūpniekus krīze skārusi daļēji; priecājas par darbaspēka pieejamību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas zivrūpniekus Covid-19 infekcijas izraisītā krīze ietekmējusi daļēji, un situācija ir stabila, taču tirgus apstājies atsevišķiem nišas uzņēmumiem, kuri, piemēram, specializējās augstvērtīga eksporta produkta ražošanā restorāniem. Viens no tādiem uzņēmumiem tikko savu darbību bija uzsācis Liepājas pusē. Tagad nāksies nogaidīt, kā mainīsies situācija nākotnē. 

Latvijas Zivrūpnieku savienības (LZS) izpilddirektors Kārlis Gebauers skaidroja, ka šobrīd kopumā ar zivrūpniecību saistītie uzņēmumi lielu krīzi neizjūt, kaut gan ir signāli, ka kādam no uzņēmumiem, piemēram, apstājies noiets uz Itāliju.

"Pārtikas ražošana nav apstājusies, tāpēc varētu teikt, ka zivju rūpniecībā ir tāpat. Vienīgi ir apgrūtinātas piegādes uz ārzemēm, ir kaut kādi apgrūtinājumi saņemt izejvielas, bet to risinām," sacīja Gebauers.

Tajā pašā laikā zivju pārstrādes nozarē ir arī kāds ieguvums, jo parādījies darbaspēks, atzina LZS izpilddirektors.

"Visu laiku bija problēmas ar darbaspēku, tagad ir labāka situācija. Mums zivju konservu apstrādē ir pieteikušies pat mūziķi," klāstīja Gebauers. 

Tikmēr Liepājā jūnija sākumā ir atbrīvoti 80 strādājošie zivju pārstrādes uzņēmumā "Libava". Uzņēmums uz laiku pārtrauks ražošanu, skaidroja valdes priekšsēdētājs Igors Krupņiks. Pēc viņa teiktā, situācija nav ārkārtēja un, visticamāk, uzņēmums darbību atsāks septembrī. Salīdzinot ar pagājušo gadu, šopavasar pieprasījums pēc konserviem esot pat divkāršojies.

"Mums bija laba situācija, vienīgā problēma, ka neviens neprognozēja tādu pieprasījumu, samazinājās zivju apjomi un cenas pieauga.

Tā kā mēs nezinām, kāda būs situācija ar ekonomisko krīzi, jo pagaidām tā ir tikai vīrusa krīze, pasaulē viss vēl ir tikai priekšā, tāpēc mēs izlēmām mierīgi apstāties uz trīs mēnešiem, norēķināties ar cilvēkiem un skatīties, kāda būs situācija. Domājam, ka pēc 15. septembra mēs varēsim sākt strādāt, ir nelielas zivju rezerves, lai uzsāktu darbu, un tad jau būs jaunās nozvejas," klāstīja "Libava" pārstāvis.

Šī krīze ir ietekmējusi tos nišas uzņēmumus, kuri specializējās uz piegādēm Eiropas restorāniem. 

Pavisam nesen šāds uzņēmums tika izveidots Liepājas pusē, stāstīja SIA "Virkavi R" īpašnieks Aigars Laugalis.

"Ar mums ir saistīta viena maza ražotne, projektu īstenojām ar Liepājas rajona partnerību. Tas ir mazs pārstrādes cehs, kur bijām plānojuši tieši mencu pārstrādāt, loģiski, ka tagad šīs izejvielas nav. Ar saviem Rietumu partneriem sākām strādāt uz vienu mazu specifisku projektu, ko varētu saražot šeit no importētas izejvielas un tad eksportētu. Tas ir "Horeca" tirgus – restorānu sektors. Eiropā aizvērās vidēja un augsta līmeņa restorāni, kuriem bija plānots piegādāt. Pasūtījumi bija februārī un martā," teica Laugalis.

Pirmos pasūtījumus izdevās izpildīt, lielākie pasūtījumi bija paredzēti uz Lieldienām, tagad tie esot iesaldēti uz nezināmu laiku un nekavējoties nācies pārorientēties uz vietējo tirgu. Pašlaik no plānotajām piecām darba vietām ir aizpildītas tikai divas, atklāja uzņēmuma pārstāvis.

Tikmēr LZS pārstāvis skaidroja, ka Krievijas krīze savulaik skāra zivrūpniekus daudz nopietnāk, tāpēc uzņēmēji pārorientējās uz Rietumeiropas tirgiem, kur nav pieprasītas, piemēram, šprotes. "Mēs neiemācīsim Eiropai ēst šproti, mums jāražo tas, ko viņi ēd," teica Gebauers. 

Eiropas tirgum Latvijas ražotāji piedāvā sardīnes ar tomātiem, konservētu lasi, skumbrijas un citus produktus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti