Zivrūpnieku savienība: Puse no visa eksporta ir Krievijas tirgum; tā vērtība ir 100 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas zivsaimniecības nozares eksporta uz Krieviju gada vērtība ir 100 miljoni eiro un ir puse no visa eksporta apjoma, intervijā Latvijas Radio programmai "Labrīt" otrdienas rītā apliecināja Latvijas Zivrūpnieku savienības vadītājs Didzis Šmits.

Šmits lēsa, ka atsevišķi uzņēmumi iespējamā lieguma laikā varētu pārtraukt ražošanu un, iespējams, vairs vispār neatjaunot savu darbību. "Ir atsevišķi uzņēmumi, kur Krievijas īpatsvars bija ļoti liels. Tie var būt spiesti pārtraukt ražošanu. Vai viņi to atjaunos? Nezinu," saka Šmits.

Vaicāts, cik šādu uzņēmumu būs, Šmits pauda, ka nevēlas izteikt dažādus pieņēmumus, tomēr kādiem diviem liegums varētu būs liktenīgs. Tiesa, citu uzņēmumu īpatsvars uz Krieviju ir ievērojami mazāks un tiem būtiskas problēmas nedraud.

Šmits arī pauda, ka Latvijai ir tiesības prasīt Eiropas Savienības (ES) finansiālu atbalstu, jo "šīs ir sekas kopējai ES politikai", tādējādi, atgādinot par Krievijas un rietumvalstu abpusējām sankcijām. Attiecībā uz Latvijas valdības iespējamo palīdzību, Šmits vien norādīja, ka tā varētu apņemties neuzlikt smagākus nodokļus, nenostādot uzņēmumus vēl smagākā stāvoklī.

Attiecībā uz Ķīnas tirgus atvēršanu Latvijas uzņēmumiem, Šmits uzsvēra, ka eksports ir ilgtermiņa darbs un rezultātu šim procesam var redzēt tikai pēc ilgāka laika. "Man nepatīk tā doma: "Krievija aizslēdza! Tagad visu sūtīsim uz Ķīnu"," uzsvēra Šmits, teikdams, ka šprotes ir tradicionāls ēdiens Austrumeiropā un citviet pasaulē tam būtu grūti izkarot vietu.

Ziņots, ka piektdienas vakarā Krievija pavēstīja, ka aizliegs zivju produkcijas importu no Igaunijas un Latvijas. Oficiāla apstiprinājuma gan tam vēl nav.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti