Zivrūpnieki: «Nodokļu brīvdienu» atbalstīšana – izcils piemērs, cik ātri var pieņemt grozījumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Saeimā ceturtdien steidzamības kārtā virzītie un atbalstītie nodokļu atvieglojumi zivju konservu ražotājiem ir izcils piemērs, cik ātri Latvijā iespējams pieņemt likuma grozījumus, Latvijas Radio programmā "Pēcpusdiena" sacīja Latvijas Zivrūpnieku asociācijas vadītājs Didzis Šmits.

 

Komentējot Saeimā ceturtdien zivrūpnieku atbalstam iesniegtos un arī galīgajā lasījumā pieņemtos grozījumus likumā "Par nodokļiem un nodevām”, Šmits teica, ka šajā gadījumā politiķi un ierēdņi ļoti ātrā tempā virzīja un arī atbalstīja zivrūpniecības nozarei nepieciešamo atbalsta pasākumu.

"Šis ir viens izcils piemērs, cik ātri varam pieņemt likuma grozījumus - gandrīz vai diennakts laikā. (..) Politika un ierēdniecība strādā roku rokā – prefekts piemērs,” teica asociācijas vadītājs.

Viņš atgādināja, ka patlaban notiek pārrunas arī par citiem atbalsta pasākumiem Latvijas zivrūpniekiem, piemēram, par kredītu garantijām un citiem.

Saeimas Budžeta komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis ("Vienotība") Latvijas Radio programmā "Pēcpusdiena" atzina, ka uz noteikto nodokļu samaksas pagarinājumu varēs pretendēt godprātīgi konservu ražotāji – tādi, kam nav nodokļu maksājumu parādu un kur Valsts ieņēmumu dienesta (VID) auditā iepriekš nav konstatēti pārkāpumi.

"Nevis atlaižam šos nodokļus, bet atliekam šos nodokļu ieņēmumus,” teica Šadurskis un piebilda, ka "pozitīvais efekts” būs no tā, ka uzņēmumi nebankrotēs, bet turpinās strādāt, dodot cilvēkiem darbu, tostarp kvalificētiem speciālistiem, kurus ir būtiski noturēt.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar Saeimas ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstītajiem likuma grozījumiem zivju pārstrādātājiem, kuru darbu būtībā paralizējis Krievijas noteiktais zivju konservu importa aizliegums, būs tiesības pieprasīt nodokļu brīvdienas.

Atbilstoši grozījumiem, zivju pārstrādātājiem būs tiesības pieprasīt nokavēto nodokļu maksājumu atlikšanu uz laiku līdz pieciem gadiem. Saskaņā ar VID datiem zivju un jūras produktus uz Krieviju eksportē 19 nodokļu maksātāji.

Jau vēstīts, ka augustā, pēc tam, kad Krievija noteica ievešanas aizliegumu lielai daļai Eiropas Savienībā ražotās pārtikas, valdība nolēma embargo skartajiem ražotājiem dot tiesības pieprasīt "nodokļu brīvdienas". Atbilstoši VID datiem šo iespēju izmantojuši vairāki desmiti pārtikas ražotāju.

Tāpat ziņots, ka jūnija pirmajās dienās stājies spēkā Krievijas noteiktais aizliegums zivju un zivju produkcijas importam no Latvijas un Igaunijas. Savukārt šonedēļ koalīcijas partijas vienojās piešķirt Latvijas zivrūpniekiem nodokļu brīvdienas.

Jau maija beigās "Rosseļhoznadzor" paziņoja par plāniem aizliegt ievest Krievijā zivis un zivju produkciju no Latvijas un Igaunijas. Pirms tam maijā "Rosseļhoznadzor" inspicēja piecus zivju pārstrādes uzņēmumos Latvijā un četrus - Igaunijā. Lielākoties tie bija šprotu ražotāji.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti