Zivju pārstrādātājs: Situācija stabilizējas, bet Krievijas tirgus daļēji zaudēts uz visiem laikiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Vairāk koncentrējamies uz vietējo tirgu, bet Krievijas tirgus daļēji ir zaudēts uz visiem laikiem - tā pēc Krievijas aizlieguma tirgot Latvijas ražojumus sacīja Liepājas zivju pārstrādes uzņēmuma „Kolumbija LTD” vadītājs Igors Krupņiks. Tas ir viens no uzņēmumiem, kam Krievijas tirgus apjoms  bija iespaidīgs.

Pašlaik situācija uzņēmumā stabilizējas. „Mēs tomēr nesamazinājām tik daudz cilvēku, cik sākotnēji plānojām. Tagad strādā vairāk nekā divi simti, bet gandrīz pusi esam atbrīvojoši no darba. Samazināšana skāra gan ražotnes darbiniekus, gan administrāciju,” stāsta Krupņiks.

Vasaras laikā ražošanas apjomi bija ļoti nelieli, jo uzņēmums centās šo laiku izmantot, lai stabilizētu uzņēmuma darbību un meklētu citus tirgus.

„Uzskatu, ka septembrī esam labi strādājuši, taču ražošanas apjomi vienalga ir par 40% mazāki, nekā bija pirms šīs krīzes.

Jo atrast vietā tik lielu tirgu - turklāt tas nebija tikai Krievijas, bet arī Kazahstānas aizliegums, kopumā tie bija vairāk nekā 60%. Šāds ir reālā produkcijas noieta zaudējums. Tagad mēs esam palielinājuši vietējā tirgus apjomus, vairāk esam kaimiņvalstīs un citviet Eiropā,” skaidro uzņēmējs.

Uzņēmums nepārtraukti meklē jaunus tirgus un paplašina sortimentu, raugās arī Ķīnas virzienā, vienlaikus nezaudē cerību, ka atvērsies arī zaudētais Krievijas un Kazahstānas tirgus un atrisināsies tranzīta jautājums, kas joprojām esot nesaprotams. „Tikko biju Maskavā, arī izstādē – ir pilnīgi skaidrs, ka tādi apjomi, kādi tie bija agrāk, nekas vairs nebūs.

Mēs Krievijas tirgu pēc savas būtības jebkurā gadījumā esam zaudējuši. Ja arī tagad atļaus ievest mūsu produkciju Krievijā, tad, pirmkārt, kurss ir ļoti mainījies, otrkārt, mūsu vietu ieņem vietējie ražotāji,” skaidro Krupņiks.

Vietējās zivis, kuras kādreiz eksportētas no Krievijas uz Austrumiem, tagad pārdod vietējā tirgū. Turklāt vēl joprojām Krievijā nav izpārdots tas, ko tur savulaik ieveda no Latvijas. „Šprotes nav pirmās nepieciešamības prece.  Tās sāka patērēt mazāk. Zinu, ka Krievijā šprotes, kaut arī zemākas kvalitātes, ražo vietējie uzņēmumi. Nav tāds deficīts. Tas apjoms, ko Latvija ieveda pirms šīm sankcijām, joprojām nav izpārdots, jo mainījās kurss un produkcija kļuva ļoti dārga,” stāsta ražotnes vadītājs.

Igors Krupņiks ir pārliecināts, ja kādreiz sankcijas tiks atceltas un Krievijas tirgus atkal būs atvērts, tad atjaunot no eksporta iepriekšējā daudzuma visi Latvijas ražotāji kopumā varēs tikai aptuveni 50%. Uzņēmuma pārstāvis uzskata, ka daļēji no ārkārtas situācijas konkrēti viņus paglāba arī savulaik uzbūvētais zivju audzēšanas komplekss: „Visas zivis, kuras izaudzējam, pārdodam vietējā tirgū. Daudzi joprojām ēd saldētas zivis, tāpēc šī tirgus daļa vēl Latvijā ir samērā brīva. Mēs piedāvājam tirgū svaigas zivis ar ledu.  Tā mēs varējām daļēji pārstrukturizēt biznesu.” 

Uzņēmējs lēš, ka Latvijā saražoto zivju konservu apjoms saruks gandrīz uz pusi. Līdz šim „Kolumbija LTD” Latvijā pārdeva vien 5% no savas produkcijas, tagad šis tirgus apjoms palielināts līdz 20%. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti