Dienas ziņas

Kārsavas jaunieši – aktīvi mazie uzņēmēji

Dienas ziņas

Skolēni vasarā labprāt strādā

"Kolumbija" pārtrauc ražošanu

Zivju pārstrādātājs «Kolumbija» aptur ražošanu, bet cer rudenī pilnībā atsākt darbu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pirmdien apturēta ražošana Liepājas zivju pārstrādes uzņēmumā “Kolumbija”. No vairāk nekā 300 uzņēmuma darbiniekiem atlaisti 225. Darbu turpinās aptuveni 60 darbinieki, kuri strādās divas reizes nedēļā, izpildot konkrētus pasūtījumus. Vadība plāno, ka uzņēmums savu darbību pilnā apmērā varētu atsākt šī gada rudenī.

“Kolumbija Ltd.” ir viens no lielākajiem zivju pārstrādes uzņēmumiem Latvijā , kas pērn strādāja ar 1,509 miljonu eiro apgrozījumu, pusi no saražotās produkcijas līdz šim eksportējot uz Krieviju. Savukārt Krievijas embargo dēļ pagaidām ir arī neskaidrība par turpmākām eksporta iespējām uz tādām bijušajām Padomju Savienības valstīm kā Kazahstānu, Uzbekistānu, Kirgīziju un Baltkrieviju.

Kopējā zivrūpniecības nozare šādā situācijā ir nopietni apdraudēta. „Es domāju, ka šobrīd mūsu ministram svarīgākais ir risināt sarunas ar Krievijas valdību, kā arī mūsu Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvjus sūtīt uz Krieviju, veikt kādu komisiju. Es domāju, ka šo vasaru vajadzētu pavadīt aktīvi, lai iespējams šo problēmu atrisināt tuvāko trīs mēnešu laikā,” saka Igors Krupņiks, „Kolumbija Ltd.” vadītājs.

Pirmdien uzņēmumā izdodas sastapt vien pāris strādniekus, kuri cer, ka rudenī varēs šeit atsākt darbu.

„Mums tikai šodien apskaidroja situāciju. Šobrīd ir piešķirta atvaļinājuma kompensācija. Mums skaidroja, ka bez darba būsim tikai vasaras laikā, jo rudenī  uzņēmuma darbība tiks atkal atsākta. Cerība ir visiem, un neviens īpaši neuztraucas,” saka uzņēmuma strādniece Ludmila.

„Rudenī ceram, ka viss noskaidrosies un varēsim sākt no jauna strādāt. Mēs ļoti gribētu turpināt, bet kā sanāks - tas jāprasa vadībai,” spriež uzņēmuma darbiniece Larisa.

Uzņēmums jau iepriekš ir mēģinājis savu produkciju eksportēt uz Ķīnu un vairākām Eiropas valstīm, bet līdz šim tas nav izdevies. „Ir, ar ko nodarboties, tās taču ir lielas valstis. Redz, kur mums ir alternatīvs tirgus, citādāk visi kliedz - skrieniet, meklējiet. Tikai globusu man neviens nav uzdāvinājis. Kur ir šīs alternatīvās valstis? Varbūt globuss man ir slikts?” teic Krupņiks.

Liepājā bezdarba līmenis ir 12%. Šobrīd Nodarbinātības valsts aģentūrā piesakās maijā no darba atlaistie uzņēmuma “KVV Liepājas metalurgs” strādnieki. „Metalurgā” aprīlī bija 960 strādnieki, bet tagad plānots saglabāt tikai 300. 

Jau ziņots, ka jūnija pirmajās dienās stājies spēkā Krievijas noteiktais aizliegums zivju un zivju produkcijas importam no Latvijas un Igaunijas. Savukārt šonedēļ koalīcijas partijas vienojās piešķirt Latvijas zivrūpniekiem nodokļu brīvdienas.

Jau maija beigās "Rosseļhoznadzor" paziņoja par plāniem aizliegt ievest Krievijā zivis un zivju produkciju no Latvijas un Igaunijas. Pirms tam maijā "Rosseļhoznadzor" inspicēja piecus zivju pārstrādes uzņēmumos Latvijā un četrus - Igaunijā. Lielākoties tie bija šprotu ražotāji.

Krievija pērn augustā uz gadu noteica lauksaimniecības un pārtikas produkcijas importa aizliegumu no Eiropas Savienības un citām valstīm, kas pret Krieviju ir vērsušas sankcijas saistībā ar krīzi Ukrainā. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti