Ārpus Rīgas

''Bauskas dzīve'' žurnāliste Antra Ērgle par sūdzībām cilvēktiesību tiesā

Ārpus Rīgas

"Zemgales Ziņas" galvenā redaktore par patvaļīgi uzbūvētās mājas Kalnciemā nojaukšanu

Saldus novadā plānots būvēt Baltijā pirmo intensīvās trušu audzēšanas kompleksu

Zirņu pagastā būvēs Baltijā pirmo intensīvās trušu audzēšanas kompleksu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nākamgad Latvijā iecerēts uzbūvēt Baltijas valstīs pirmo intensīvās trušu audzēšanas kompleksu. Audzēšanas komplekss, kautuve un gaļas pārstādes cehs atradīsies Saldus novada Zirņu pagastā netālu no Rīgas – Liepājas šosejas.

Par gaidāmo būvniecības ieceri Zirņu pagastā tika rīkota sabiedriskā apspriešana, kas neizraisīja vietējo iedzīvotāju interesi. Tas, visticamāk, saistīts ar to, ka objekts atrodas tālāk no cilvēku mājokļiem.

Kad apspriesta ūdeļu iespējamā audzēšana, tad zāle bijusi pilna, atceras vietējie Zirņu pagasta iedzīvotāji. Tagad, kad projekta īstenotāji gatavi sabiedrībai izklāstīt ieceri par trušu audzēšanas kompleksu, to apmeklēja tikai Saldus novada būvvaldes pārstāve.

Šobrīd novadā aktuāli vairāki projekti, kam tiek rīkotas sabiedriskās apspriešanas, skaidroja Saldus novada būvvaldes juriste Baiba Mazrima. 

„Šobrīd aktivitāte ir ļoti liela, jo 23. un 26. oktobrī mums notiks divas sabiedriskās apspriešanas. Viena būs par liellopu fermas būvniecība, otrs ir gaļas pārstrādes komplekss. Abi jauni un lieli kompleksi,” stāstīja Mazrima.

Jau šobrīd esot skaidrs, ka par šiem objektiem sabiedrības diskusija notiks. Savukārt apjomos un iecerē nebūt ne mazāka objekta  – trušu ferma būvniecība Zirņu pagasta  - ļaudis īpaši nesatrauc.  

„To vietu es zinu, lai cilvēki darbojas un mēģina. Iespējams, ka kādam paveiksies un darbs būs uz vietas. Darba vietu jau šeit nav, jā, ir skola, gateris, lauku saimniecības, daudzi brauc uz Saldu strādāt,” pauda Biruta.

Trušu fermu projekta īstenotāji sola, ka sākumā tiks radītas desmit darba vietas, jo viss audzēšanas process notiks automatizēti, taču vēlāk, kad sāks darboties kautuve un pārstrāde, plānots nodarbināt aptuveni 100 cilvēkus.

„Šāds projekts Baltija nav, tuvākais apjoma ziņā ir Polijā, Krievijā. Sapratām, ka tā ir brīva tirgus niša, ko varam aizpildīt. Braucām apskatīt, kā strādā Itālijā, kā notiek audzēšana, barošana utt. Bijām arī Spānijā un redzējām, kā,” par jauno trušu kompleksu stāstīja SIA „Alfa Agro T” valdes priekšsēdētāja Anna Kalvāne.

 Zirņu pagasta projektā ieviesīs Eiropas prasībām atbilstošas intensīvās trušu audzēšanas tehnoloģijas, tiks izmantoti mūsdienīgi celtniecības materiāli, kā arī padomāts par trušu labturības noteikumiem, skaidroja uzņēmuma valdes priekšsēdētāja.

„Būs divu līmeņu būri, kur trusis var izkustināt kājas, lēkt otrajā stāvā, plastikāta grīda, kur atpūtināt ķepas. Tas atbilst ES standartiem,” stāstīja Kalvāne. 

Projektu plānots īstenot vairākās kārtās, pirmajā kārtā uzbūvēs trīs trušu audzēšanas fermas, dzīvnieku kautuvi un pārstrādes cehu, kā arī citu nepieciešamo infrastruktūru.

„Pirmajā kārtā tiek risināts jautājums par inženiertīklu izbūvi. Tiks izmantotas sašķidrinātās gāzes portatīvās tvertnes, kas būs nepieciešamas fermu apsildīšanai. Vieta ir pateicīga, lai neietekmētu dzīvojamās ēkas un cilvēkus, kaut vai, piemēram, psiholoģiski. Ēkas nav augstas, lai neizceltos esošajā vidē,” sacīja projektētājs SIA „WS” valdes loceklis Sandijs Grietēns.

Projekta īstenošanai iecerēts piesaistīt Lauku atbalsta dienesta līdzfinansējumu. Saņemot visas nepieciešamās atļaujas, trušu audzēšanas kompleksu plānots sākt būvēt nākamā gada pavasarī. Gala produktu plānots realizēt gan vietējā tirgū, gan eksportēt. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti