Zimbabvē cīnās ar inflāciju, izlaižot zelta monētas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Zimbabve emitējusi zelta monētas, kuras varēs iegādāties kā investīciju instrumentu inflācijas savaldīšanai.

Valsts centrālā banka – Zimbabves Rezervju banka – pirmdien paziņoja, ka zelta monētas emitētas, lai vairotu uzticību vietējai valūtai dolāram.

Uzticēšanas Zimbabves dolāram ir zema pēc tam, kad hiperinflācija 2008. gadā sasniedza piecus miljardus procentu un iznīcināja cilvēku ietaupījumu vērtību, liecina Starptautiskā Valūtas fonda dati.

Jūnijā gada inflācija Zimbabvē bija 191,6%.

Bažās par vēstures atkārtošanos daudzi zimbabvieši izvēlas nelegālajā tirgū iegādāties ASV dolārus, bet daudzi mazumtirgotāji pat nepieņem vietējo valūtu.

Pirmdien centrālā banka komercbankām piegādāja 2000 zelta monētas, kuras kaltas ārvalstīs, lai gan plānots, ka nākamās partijas tiks kaltas Zimbavē.

Rezervju bankas prezidents Džons Mangudja informēja, ka zelta monētas var izmantot pirkumu apmaksai veikalos, ja vien veikalā ir pietiekami naudas, ko izdot atlikumā.

Centrālā banka informēja, ka zelta monētas var iegādāties autorizētās tirdzniecības vietās, piemēram, bankās. Ārvalstnieki par monētām var maksāt tikai ārvalstu valūtā.

Monētai ir likvīda aktīva statuss, proti, to var apmainīt pret naudu, vai izmantot kā maksāšanas līdzekli darījumos. Monētas īpašnieki par naudu to varēs pārdot 180 dienas pēc iegādes.

22 karātu zelta monēta, kuras svars ir viena Trojas unce (31,1035 grami), ir izmantojama arī kā ķīla. Monētas cena tiek noteikta, ņemot vērā zelta cenu starptautiskajos tirgos un pieskaitot 5% kā ražošanas izmaksas. Pirmdien monētas "Mosi oa Tunya", kas vietējā tongu valodā apzīmē Viktorijas ūdenskritumu, cena bija 1824 ASV dolāru (1782 eiro).

Starptautiski zelta monētas kā inflācijas mazināšanas un investīciju instrumentu izmanto tādas valstis kā Ķīna, Dienvidāfrikas Republika un Austrālija, tomēr tur nav tik plaša pielietojuma, kādu cer ieviest Zimbabvē.

Analītiķi gan norāda, ka daudziem Zimbabvē nav iekrājumu, lai veiktu tādu investīciju, tomēr monētas emisija varētu padarīt cenas mērenākas, no kā iegūtu iedzīvotāji.

Zimbabvē ir lieli zelta krājumi, un dārgmetāla ieguve ir viens no lielākajiem valūtas avotiem valstī.

Vienlaikus valstī ir izplatīta zelta kontrabanda.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti