Zilupē cels 20 gadus nemainīto apkures tarifu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Zilupes pilsētā reģistrēti nepilns pusotrs tūkstotis iedzīvotāju, un centralizēto apkuri 14 daudzdzīvokļu mājām nodrošina pašvaldības uzņēmums. Decembris ir pēdējais mēnesis, kad par apkuri pilsētnieki maksās vēl pēc pirms 20 gadiem pieņemtā apkures tarifa, vēstīja Latvijas Radio.

Zilupē cels 20 gadus nemainīto apkures tarifu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Uzrunātie zilupieši atzina, ka nav apmierināti ar teritoriālo reformu, kuras rezultātā Zilupe ir apvienota ar Ludzas novadu. Kā negatīvu reformas rezultātu iedzīvotāji min krasu cenu kāpumu apkurei, ūdensapgādei un arī atkritumu apsaimniekošanai.

"Uz pusi tarifs pieaugs. Grūti ļoti. Man neliela pensija – 250 eiro. Es maksāju agrāk par dzīvokli 75 eiro, bet tagad būs 135," sacīja kāda iedzīvotāja.

Vēl kāds zilupietis norādīja: "Mēs jau, to reformu gaidot, zinājām, ka tik labi, kā bija pirms tās, vairāk nebūs. Iepriekš mēs bijām paši saimnieki. Tagad mēs esam kopējā novadā, kur mūsu intereses jau diez vai tiks ņemtas vērā. Tiks ņemtas vērā kopējās novada intereses."

Kā atklāja Ludzas novada domes Finanšu un grāmatvedības nodaļas vadītāja Līga Mežule,

Zilupē apkures tarifs saglabājies nemainīgs jau 20 gadus, un pat dokumentos tas vēl ir aprēķināts latos.

"Iepriekšējais Zilupes pilsētas apkures tarifs tika apstiprināts 2001. gadā. Attiecībā uz iedzīvotājiem tas bija 56 santīmi par kvadrātmetru mēnesī, iekļaujot PVN, jeb 80 eirocenti," skaidroja Mežule.

Teritoriālās reformas rezultātā, pievienojot Zilupes novadu Ludzas novadam, kā arī krasi kāpjot energoresursu cenām, pašvaldības uzņēmums "Zilupes LTD", kurš apkurināja ar malku daudzdzīvokļu mājas, vairs nevarēja nodrošināt iedzīvotājiem apkuri pēc iepriekšējā tarifa likmēm.

Mežule norādīja: "Uzņēmums "Zilupes LTD" šā gada 2. novembrī vērsās Ludzas novada pašvaldībā ar lūgumu apstiprināt jauno apkures tarifu. Izvērtējot uzņēmuma iesniegto informāciju par siltumapgādes izmaksām, tika apstiprināts jauns apkures tarifs Zilupes iedzīvotājiem 1,39 eiro ar PVN par kvadrātmetru."

Līdz teritoriālajai reformai nelielās Zilupes pilsētas domes vadība lepojās ar zemo apkures tarifu pilsētā, skaidrojot to gan ar katlumāju optimizāciju, atstājot pilsētas apkurināšanai tikai vienu katlumāju, gan ar siltumtrašu un apkures katlu renovāciju.

Kā uzsvēra Ludzas novada domes priekšsēdētājs Edgars Mekšs (Zaļo un zemnieku savienība), protams, katrs novads strādā pēc saviem ieskatiem, taču tik zemu tarifu un vēl tik ilgstoši bez pašvaldības dotācijas diez vai bija iespējams noturēt.

"Skaidrs, ka bez pašvaldības atbalsta šādu tarifu nevarētu nodrošināt," viņš teica.

Tāpat Edgars Mekšs uzsvēra, ka pašlaik situācija gan ar apkuri, gan ar ūdensapgādi un kanalizāciju Zilupē nav viennozīmīga, jo pilsētā ir siltināta tikai viena daudzdzīvokļu māja, tāpat daudzdzīvokļu mājās nav uzstādīti ne siltummezgli, ne ūdens skaitītāji, tāpēc šo sistēmu sakārtošana būs jānodrošina jau no apvienotā novada budžeta.

"Pēc administratīvi teritoriālās reformas esam apvienojušies vienā novadā, un tas nozīmē, ka attiecībā uz tarifu politiku, pakalpojumu sniegšanu mums jābūt vienlīdzīgai un taisnīgai pieejai visā novadā. Pašlaik apkures tarifs Zilupē ir 39,94 eiro par megavatstundu, bet bija 27,45 eiro par megavatstundu. Runājot par Kārsavu, tas ir 47,79 eiro par megavatstundu. Ludzā tarifs ir 46,06 eiro par megavatstundu. Kā redzam, Zilupē vienalga šis tarifs ir mazāks nekā citās novada pilsētas. "

Ludzas novada Zilupes pilsētas iedzīvotājiem jau no nākamā gada 1. janvāra pieaugs ne tikai apkures tarifs, bet vairāk būs jāmaksā arī par kanalizāciju, ūdeni un atkritumu apsaimniekošanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti