Zīle: Saeimai nebūtu jālemj par investoru un aizdevumu «airBaltic»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Saeimai nebūtu jālemj par Valsts kases aizdevumu nacionālajai aviokompānijai "airBaltic" un potenciālā investora piesaisti, šādu viedokli ceturtdien pēc tikšanās ar aviokompānijas vadītāju Martinu Gausu pauda Nacionālās apvienības (NA) valdes loceklis Roberts Zīle.

Zīle atzina , ka viņam nav saprotams, kāpēc Saeimai būtu jāskata šis jautājums, jo līdz šim šādus jautājumus izlēma valdībā. Valsts kase izsniedz daudz un dažādus aizdevumus, un tiem Saeimas lēmums nav vajadzīgs.

NA valdes loceklis norādīja arī, ka "nacionāļi" nevar atbalstīt konsultanta "Pudentia" atrasto investoru gadījumā, ja "airBaltic" būs jāpērk Krievijā ražotās lidmašīnas "Sukhoi Superjet". Tādējādi Latvija atbalstītu Krievijas militārās aktivitātes.

Jau ziņots, ka novembra sākumā valdība sēdē aiz slēgtām durvīm pēc vairāk nekā četru stundu diskusijām akceptēja finanšu konsultanta "Prudentia" atrasto investoru Latvijas nacionālajai aviokompānijai "airBaltic".  Nākamajā dienā premjere Laimdota Straujuma (“Vienotība”) pieprasītja satiksmes ministra Anrija Matīsa (“Vienotība”) demisiju.

Premjere un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcija šīs nedēļas sākumā vienojās, ka jautājums par 80 miljoniem eiro, ko valstij var nākties ieguldīt uzņēmumā “airBaltic”, tiks skatīts atsevišķi no nākamā gada valsts budžeta. Tiesa, premjere aizliegusi slēgt līgumus ar investoru un uzdevusi vērtēt alternatīvas, kuras plānots skatīt valdības sēdē nākamotrdien.

Apstiprinātais investors ir Vācijas pilsonis Ralfs Dīters Montāgs-Girmess -  viņš aviokompānijā ieguldīs 52 miljonus eiro, bet valsts - 80 miljonus eiro.  Montāgs-Girmess jau ilgus gadus ar biznesu nodarbojas Krievijā, un viens no tiem ir saistīts ar Krievijā ražoto lidmašīnu pārdošanu. Intervijā Krievijas žurnālam „Medveģ” 2010.gadā viņš atzina, ka savulaik bijis Vācijas izlūkdienesta darbinieks, tomēr, redzot, ka aukstais karš esot beidzies, nolēmis pievērsties biznesam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti