Zīle: Junkera plāns nepalīdzēs izlīdzināt dzīves līmeni Eiropā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lai arī tā sauktais Junkera investīciju plāns, kuru tagad atbalstījis arī Eiropas Parlaments (EP), kopumā varētu palīdzēt atdzīvināt Eiropas Savienības (ES) kopējo ekonomiku, tomēr tas nepalīdzēs izlīdzināt sadzīves apstākļus un dzīves līmeni ES, to Latvijas Radio raidījumā „Pēcpusdiena” teica EP deputāts no Latvijas Roberts Zīle.

Viņš sacīja, ka Eiropas Komisijas iesniegtais un tās vadītāja Žana Kloda Junkera vārdā dēvētais 315 miljardu eiro vērtais plāns palīdzēs radīt jaunas darba vietas vairākās sfērās, piemēram, transporta jomā. Taču, visticamāk, vairumu projektu īstenos valstīs ar lielāku ekonomiku un iedzīvotāju skaitu.

Pēc Zīles teiktā, plāns paredz izmantot kombinētu finansējumu, un šāda pieeja tiek izmantota pirmo reizi. Tostarp būs privātais finansējums, kura devēji būs ieinteresēti peļņu gūt pēc iespējas ātrākā tempā un apmērā. Finansējums, visticamāk, vairāk tiks ieguldīts lielākos projektos, kurs īstenos lielajās Rietumeiropas valstīs, piemēram, Francijā un Spānijā.

Līdz ar to, piemēram, ienākumu atšķirības lielajās Rietumeiropas valstīs un mazākajās, tostarp Austrumeiropas valstīs, pieaugs. Tas nozīme, ka jaunieši turpinās braukt strādāt uz ārzemēm, kur varēs nopelnīt labāk.

"Tas [Junkera plāna īstenošana] ir izdevīgi daudzām ES valstīm, bet tas nepalīdz izlīdzināt sadzīves apstākļus un dzīves līmeni Eiropā,” uzskata Zīle, kurš pats EP balsojumā par šo plānu nepiedalījās.

Tikmēr Finanšu ministrijas (FM) speciāliste Dina Buse raidījumā "Pēcpusdienā" sacīja, ka tik drūmu ainu viņa nevēlas zīmēt, jo Latvija jau kādu laiku strādā pie potenciālajiem investīciju virzieniem, un te nav runa tikai par lielajiem investīciju projektiem.

Satiksmes ministrijas plānos ir piesaistīt finansējumu autoceļu un dzelzceļa projektiem. Vēl tiek vērtētas zinātnes projektu finansēšanas iespējas, arī mazo un vidējo uzņēmumu atbalstīšana. "Neuzskatām, ka Latvija būtu [šīm investīcijam] nepievilcīgs reģions," piebilda FM pārstāve. 

Jau vēstīts, ka EP ir atbalstījis Junkera vārdā dēvēto 315 miljardu eiro vērto "Junkera investīciju plānu", kas paredz izveidot Eiropas Startēģisko ieguldījumu fondu. Tajā pieci miljardi eiro kapitāla nāks no Eiropas Investīciju bankas, savukārt 16 miljardi eiro būs garantiju fonds. Astoņus miljardus eiro garantiju fondam piešķirs no ES budžeta.

Investīciju plāns Eiropai jeb tā dēvētais Junkera plāns iecerēts ar mērķi atdzīvināt kreditēšanu Eiropā. Eiropas Stratēģisko investīciju fonda līdzekļus plānots investēt arī paaugstināta riska aizdevumos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti