Ziemeļu investīciju banka piešķir Latvijai aizdevumu Covid-19 seku mazināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ziemeļu Investīciju banka (ZIB) un Latvija parakstīja aizdevuma līgumu uz 10 gadiem par 500 miljoniem eiro. Ar aizdevumu paredzēts finansēt valdības papildu izdevumus koronavīrusa Covid-19 pandēmijas ietekmes mazināšanai, informēja Finanšu ministrija.

„Aizdevums finansēs nepieciešamos uzņēmējdarbības atbalsta pasākumus Covid-19 skartajām nozarēm aizdevumu, kapitāla iepludināšanas vai atvieglojumu veidā,” skaidroja bankas prezidents un izpilddirektors Henriks Normans.

Ar aizdevumu koronavīrusa Covid-19 pandēmijas ietekmes mazināšanai paredzēts finansēt daļu no Latvijas valdības papildu izdevumiem, piemēram, atbalsta pasākumus darbiniekiem, pasākumus saistībā ar kavētu nodokļu samaksu un īres maksas samazināšanu.

Finansējums paredzēts arī turpmākiem iespējamiem ekonomikas stimulēšanas pasākumiem, piemēram, kapitālieguldījumiem, papildu pasākumiem visvairāk cietušajās uzņēmējdarbības nozarēs, kā arī mazajiem un vidējiem uzņēmumiem apgrozāmo līdzekļu vai garantiju mehānismu veidā.

Tāpat paredzēts nodrošināt aizsardzības līdzekļu un pretinfekcijas līdzekļu, medicīniskā aprīkojuma, vienreiz lietojamu individuālo aizsardzības līdzekļu, zāļu, vienreiz lietojamu materiālu un neinvazīvu ventilatoru pietiekamību, kā arī atalgojumu mediķiem, kuri piedalās visu nepieciešamo profilakses un ārstēšanas pasākumu īstenošanā, kas ir saistīti ar Covid-19 izplatīšanos.

Ziemeļu Investīciju banka kā Ziemeļvalstu un Baltijas valstu starptautiskā finanšu institūcija finansē projektus, kas uzlabo produktivitāti un sniedz labumu reģiona videi. Bankai ir arī stabilizējoša loma ekonomiskās krīzes laikā. Banka ir kopējā Ziemeļu un Baltijas valstu starptautiskā finanšu institūcija, kas izsniedz ilgtermiņa aizdevumus ar mērķi stiprināt konkurētspēju un nodrošināt atbalstu veselīgai videi.

 KONTEKSTS:

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tālab valsts mobilizējusi līdzekļus nedaudz vairāk kā 2 miljardu eiro apmērā.

Valdība 31. martā nolēma, ka tā saukto dīkstāves pabalstu līdz ar vispārējā nodokļu režīmā strādājošajiem uzņēmumiem varēs saņemt arī pašnodarbinātie, autoratlīdzību saņēmēji un mikrouzņēmumos strādājošie. Vēlāk arī paplašināts atbalsta saņēmēju loks.

Covid-19 vīruss Latvijā pirmoreiz konstatēts 2020. gada 2. martā, bet 25. martā konstatēts, ka vīruss cirkulē sabiedrībā. Lai ierobežotu infekcijas izplatīšanos Latvijā, no 12. marta līdz 12.maijam izsludināta ārkārtējā situācija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti