Euranet Plus

ES satraukta par ASV nodokļu reformas iespējami negatīvo ietekmi uz Eiropas uzņēmumiem

Euranet Plus

Dzirkstošo vīnu ražošana un tirdzniecība Eiropā Ziemassvētku un Jaunā gada svinību laikā

Krāšņākie Ziemassvētku tirdziņi Eiropā

Ziemassvētku tirdziņi arī naudas pelnīšanai – skaitļi un fakti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Par neatņemamu Eiropas pilsētu rotu decembrī kļūst Ziemassvētku tirdziņi. Tieši uz tiem dodas gan vietējie iedzīvotāji, gan tūristi, lai izbaudītu Ziemassvētku atmosfēru, baudītu svētkiem raksturīgus ēdienus un dzērienus, kā arī lai iegādātos dāvanas gaidāmajiem svētkiem. Lai gan mūsdienās Ziemassvētku tirdziņi galvenokārt ir kļuvuši par tūristu piesaistes atrakciju, izrādās, arī to ekonomiskais potenciāls nav no mazajiem.

Ziemassvētku tirdziņu izcelsme ir meklējama jau viduslaikos, kad lielāko pilsētu laukumos pirms svētkiem sāka veidoties īpaši tirgi, kuros pilsētniekiem iegādāties visu svinībām nepieciešamo. Savukārt par šo tirdziņu izcelsmes vietu tiek minēta Vācija, no kurienes tie tālāk izplatījās teju pa visu Eiropu un vēlāk jau arī pa pasauli.

Mūsdienās dažādi mediji pat veido īpašus Ziemassvētku tirdziņu topus, kurus ceļotājiem iesaka apmeklēt. Izrādās, kopš viduslaikiem nekas daudz nav mainījies un ikvienā no šiem topiem jūs atradīsiet vairākus Vācijas tirdziņus.

Starp populārākajiem vienmēr būs Berlīnes, Ķelnes, Minhenes, Drēzdenes un citu lielo Vācijas pilsētu Ziemassvētku tirdziņi.

Tāpat Eiropā ļoti slavens ir Strasbūras Ziemassvētku tirdziņš Francijā, Vīnes Austrijā, Birmingemas Lielbritānijā, Kopenhāgenas Dānijā, Briseles Beļģijā un Stokholmas Zviedrijā. Ziemassvētku tirdziņu popularitātes pirmajās rindās ir izdevies iespiesties arī jaunajām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Te populārākais ir Prāgas Ziemassvētku tirdziņš Čehijā un Budapeštas tirdziņš Ungārijā. No Baltijas valstu tirdziņiem visbiežāk pieminētais ir Tallinas Ziemassvētku tirdziņš.

Mūsdienās Ziemassvētku tirdziņu nozīme gan ir mainījusies. Tie vairs nav tirdzniecības vietas klasiskā izpratnē, bet ir kļuvuši par sava veida Ziemassvētku atrakciju - vietu, kurā varēsiet sajust Ziemassvētku atmosfēru ar svētku mūziku, svētkiem raksturīgu ēdienu un dzērienu smaržu gaisā un visbiežāk arī ar iespēju pie izgreznotas egles aprunāties aci pret aci ar Ziemassvētku vecīti vai vismaz rūķi. Tomēr nevajadzētu novērtēt par zemu arī mūsdienu Ziemassvētku tirdziņu ekonomisko potenciālu.

Lielbritānijas Mazumtirdzniecības izpētes centra veiktās aplēses liecina, ka Eiropā Ziemassvētku tirdziņos tiek apgrozīti gandrīz 4 miljardi eiro.

Pēc centra aplēsēm, katru gadu Eiropā darbojas aptuveni 150 salīdzinoši lielu Ziemassvētku tirgu un gandrīz trīs tūkstoši mazāka izmēra tirdziņu, bet vietējās nozīmes Ziemassvētku tirdziņu skaits ir pat grūti aplēšams, jo tādi būs atrodami teju katrā pilsētiņā un ciemā. Kopumā Ziemassvētku tirdziņus pircēji apmeklē gandrīz 302 miljonus reižu.

Kā jau noprotams, lielākā Ziemassvētku tirdziņu industrija pastāv Vācijā. Pēc Lielbritānijas Mazumtirdzniecības izpētes centra aplēsēm, Vācijas Ziemassvētku tirdziņos tiek apgrozīti ap 1,8 miljardiem eiro un tiem ir ap 198 miljoniem apmeklētāju. Seko Francijas Ziemassvētku tirdziņi, kuru apgrozījums tiek lēsts ap 618 miljoniem eiro un pircēji tos apmeklē 78 miljonus reižu. Savukārt Lielbritānijas Ziemassvētku tirdziņu apgrozījums tiek lēsts ap 287 miljoniem eiro.

Nozīmīgi apgrozījumi pēc centra pētnieku domām ir arī Austrijas, Beļģijas, Nīderlandes, Itālijas un Šveices Ziemassvētku tirdziņos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti