Ziemassvētki interneta veikaliem – pļaujas laiks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ziemassvētki ir dāvanu laiks, un tam aktīvi gatavojas arī Latvijā esošie interneta veikali, piedāvājot gan svētku atlaides, gan aktīvi reklamējoties dažādos medijos. Tas liek domāt, ka ar vien vairāk cilvēku dāvanas izvēlas iegādāties tieši internetā.

Iedzīvotāju domas par interneta veikaliem dalās

Taču Rīgas ielās aptaujāto cilvēku Ziemassvētku dāvanu iegādāšanās paradumi ir dažādi. Piemēram, studente Margarita stāsta, ka internetveikaliem joprojām īsti neuzticas un labprātāk iegādājas amatnieku darinātas dāvanas vai gatavo tās pati. Taču viņa neizslēdz iespēju dāvanas iegādāties arī internetā. „Ja tu zini konkrēti, ko pirkt, lūdzu. Un, ja zini ko konkrēti un kam tas ir vajadzīgs. Teiksim, gribi kādu koncerta biļeti vai kādas konkrētas preces, tad kāpēc gan ne,” saka Margarita.

Arī psiholoģijas studente Māra labprātāk dāvanas iegādājas dažādos tirdziņos un veikalos. Viņas domas par internetveikaliem ir līdzīgas Margaritai. „Interneta veikalos ir ļoti labi iegādāties dažādas kuponveidīgas lietas, kaut vai aizvest otru cilvēku uz vakariņām vai kaut kādas teātra biļetes,” klāsta Māra.

Citādāk gan domā operas darbinieks Ernests, kurš dažādos interneta veikalos iepērkas regulāri. Šogad gan dāvanas internetā vēl netika gādātas. „Tā ir ļoti laba opcija. Un šogad es sapratu, ka nākamgad es dāvanas iegādāšos internetā. Tas gan būs jādara kādu pusgadu ātrāk,” saka Ernests, piebilstot, ka preces iegādāsies ārzemēs.

Nav laika intervijai, jo visu laiku ir pircēji

Šobrīd gan nav veikts neviens pētījums, lai noskaidrotu, cik daudz cilvēku no Latvijas, iepērkas ārzemju interneta veikalos. Latvijas interneta veikaliem gan klientu skaits, no gada uz gadu pieaug, liecina „Swedbank” veiktais pētījums. Salīdzinot ar pagājušo gadu, cilvēki internetā iepērkas par ceturtdaļu biežāk, tāpēc saprotams, arī pirms Ziemassvētkiem ik gadu interese par internetveikaliem palielinās.

„Nu, apgrozījuma ziņā, es neslēpšu, ka decembris ir viens no vislabākajiem mēnešiem gadā. To var pamanīt visos masu medijos arī pēc reklāmas aktivitātēm, kas notiek,” saka internetveikala 1a.lv mārketinga direktors Normunds Namnieks. Viņš arī zina nosaukt populārākās preces.

„Ļoti daudz viedtelefonu tiek pirkti uz Ziemassvētku laiku. Bērnu preču skaits jūtami pieaug. Tāpat, sadzīves tehnika, televizori, mazā sadzīves tehnika un lielā. Tās ir tās dominējošās preču kategorijas kurās notiek vislielākā tirdzniecība,” stāsta Namnieks.

Internetveikalā arī atzīst, ka Ziemassvētkiem jau bija gatavojušies, nodrošinot gan preču pieejamību, gan cilvēkresursus, lai spētu apkalpot visus klientus.

Arī citam Latvijas internetveikalam - 220.lv Ziemassvētku laiks ir saspringts. Par to pārliecinājās arī Latvijas radio, jo laika trūkuma dēļ tika atteikta intervija.

„Nevarēšu es diemžēl, nevarēšu. Mēs esam aizņemti veikalā visi, pat piecas minūtes nevarēšu. Tiešām ļoti liels klientu pieplūdums veikalā un interese. Kā jau minēju, viss ofiss, visi, palīdz veikalam,” pa telefonu atbild kāds no internetveikala pārstāvjiem.

Lai prece nokļūtu pie klienta, bieži vien tiek izmantots kāds no piegādes veidiem.

Uzņēmums „Omniva” ir viens no uzņēmumiem, kas piedāvā piegādes pakalpojumus.  „Omniva” Ziemassvētku iepirkšanās drudzim, sāka gatavoties jau mēnesi pirms svētkiem. „Novembra beigās mēs pievienojām Latvijas tīklā astoņus jaunus pakomātus, kas nozīmē, ka mums nāca klāt sešas jaunas reģionālās pilsētas,” saka „Omniva” pārdošanas vadītājs Raivis Ozoliņš.

Viņš stāsta, ka dāvanu pirkšanas drudzis Latvijā sācies jau decembra sākumā. Taču kulmināciju tas sasniedza dažas dienas pirms Ziemassvētkiem. „Tas apjoma augums, salīdzinot ar tādu normālu apjomu, kas ir gada vidējais, ir audzis aptuveni trīs līdz četras ar pus reizes,” klāsta Ozoliņš.

Pēc interneta auditorijas pētījuma "Gemius Audience” datiem, vismaz reizi gadā internetā iepērkas vairāk nekā 800 000 Latvijas interneta lietotāju vecuma grupā no 15 līdz 74 gadiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti