Dienas ziņas

Izbraukuma izlaušanās spēle

Dienas ziņas

Mainīs līdzfinansējumu privātajiem bērnudārziem

Ziemājiem laikapstākļi pagaidām labvēlīgi

Ziemājiem laikapstākļi pagaidām labvēlīgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kamēr neierasti siltā ziema apgrūtina mežizstrādi, graudkopības nozarei tā pagaidām ir labvēlīga. Vidzemes lauksaimnieki atzīst, ka graudaugi ziemo necerēti labi. Ja vien lietavas un sals ies secen, ir cerības uz kvalitatīvu un labu graudu ražu.

Graudkopis Valdis Možvillo apseko ziemāju platības, kas šogad aizņem vairāk nekā 600 hektārus. Šeit zaļo vietējā kviešu šķirne “Talsi”, kura, kā saimnieks teic, līdz šim sevi pierādījusi kā ražīgu un perspektīvu šķirni. Lai gan janvāris ir netipiski silts, graudkopis vērtē -  pagaidām graudaugi ziemo labi.

“Ir ideāli. Es domāju, ja neuznāk kaut kas tāds ekstrēms, piemēram, mīnus 30 grādu kailsals vai lieli lieti, ūdens, kurā ziemāji var noslīkt - rudenī jau diezgan bija platības, kas cieta no nokrišņiem un izslīka -, tad pagaidām viss rādās labi," saka SIA “Tēraudiņi” īpašnieks Valdis Možvillo.

Saimnieks gan piebilst, ka priecāties par lielām ražām vēl pāragri. To, kāds būs graudu birums, iespējams, varēs prognozēt tikai aprīlī vai maijā, jo laikapstākļi katru gadu ievieš savas korekcijas. Vēl nesenā pagātnē lauksamniekus pārsteidza spēcīgs kailsals un daudzviet no laukiem nebija ko novākt.

Kooperatīvā “VAKS” vērtē - laikapstākļi ziemājiem pagaidām ir labvēlīgi, un, ja tādi tie saglabāsies arī turpmāk, bažām nav pamata.

“Ir daži mīnusi, kas varētu būt, ka notiek elpošana. Jo siltāks, jo intensīvāk elpo. Tas patiesībā tērē barības vielas, savukāt fotosintēze, no kā viss tas veidojas, ir minimāla. Praktiski nemaz, jo ir īsas dienas, apmācies. Augs vienkārši sadedzina to, ko ir uzkrājis ziemošanai. Ja būtu vēsāks, tie procesi būtu lēnāki, līdz ar to var būt pretējais, ka iztērē [barības vielas], bet pagaidām tādu īstu bažu, ka tā varētu notikt; lai tas būtu kritiski, domāju, ka nav," uzskata LPKS “VAKS” valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons.

Tā kā pērn graudu ražu izdevās novākt salīdzinoši ātri, arī ziemāju sēju lauksaimnieki varēja uzsākt laicīgi, apsējot lielākas platības nekā iepriekšējā sezonā. Palielinoties graudu apjomam, kooperatīvs “VAKS” Gubenes filiālē būvē jaunu graudu pirmapstrādes kompleksu un tādu, investējot 1,6 miljonus eiro, plāno būvēt arī Matīšu pagastā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti