Zibmaksājumus tuvāko mēnešu laikā varētu veikt, ievadot saņēmēja telefona numuru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Gaidāms, ka kredītiestādes, izmantojot Latvijas Bankas izveidoto un uzturēto Zibsaišu reģistru, jau tuvāko mēnešu laikā piedāvās saviem klientiem iespēju veikt zibmaksājumus, ievadot tikai mobilā tālruņa numuru - vairs nebūs nepieciešamība ievadīt klienta konta numuru, informēja Latvijas Bankā.

Zibsaišu reģistrs uztur saites starp klientu konta numuru un mobilā tālruņa numuru, vienlaikus Zibsaišu reģistrs varēs nodrošināt saites arī citu klienta kontam piesaistītu identifikatoru (piemēram, e-pasta adrese, ziņapmaiņas identifikators, maksājumu karte) izmantošanu ērtai maksājumu veikšanai. Zibsaišu reģistrs var tikt izmantots gan zibmaksājumu, gan arī citu maksājumu, tostarp kredītiestāžu iekšējo maksājumu, ērtākai veikšanai, tādējādi veicinot inovatīvu maksājumu pakalpojumu attīstību.

Latvijas Banka informēja, ka tās izveidotajā un uzturētajā zibmaksājumu infrastruktūrā veikti jau 5,1 miljoni zibmaksājumu 1 miljarda eiro apjomā, vēsturisko 1 miljarda eiro robežu maksājumiem, kas veikti zibmaksājumu veidā, sasniedzot pirmdien, 1. jūlijā. 

Bankā norādīja, ka zibmaksājumi ir kļuvuši par ikdienas maksājumu veidu, un kredītiestāžu klienti starpbanku maksājumus var veikt, neraizējoties par kredītiestāžu darba laiku, jo zibmaksājumi notiek zibenīgi katru dienu jebkurā diennakts laikā. Piemēram, aizvadītajās Jāņu brīvdienās (22.–24. jūnijā) Latvijas Bankas zibmaksājumu infrastruktūrā veikts 20 000 zibmaksājumu 2 miljonu eiro apjomā. Pēc zibmaksājumu ieviešanas starpbanku maksājumi iespējami 24/7/365 režīmā, arī brīvdienās un svētku dienās. 

Latvijas Banka pirmā eiro zonā 2017. gada 28. augustā ieviesa zibmaksājumus. Pašlaik zibmaksājumi pieejami jau vairāk nekā 90% Latvijas kredītiestāžu klientu, un paredzams, ka 2020. gada laikā tie būs pieejami gandrīz 100% Latvijas kredītiestāžu klientu. Zibmaksājumus pašlaik veic Latvijas Banka, kā arī saviem klientiem piedāvā "Citadele banka", "SEB banka" un "Swedbank". Tāpat zibmaksājumus var izmantot pārskaitījumiem uz vairāk nekā 2300 eirozonas valstu kredītiestādēm un maksājumu iestādēm. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti