Dienas ziņas

Aitu cirpšanas laiks "Vārpās"

Dienas ziņas

Diskutē par uzlabojumiem jaunsardzē

"Zemnieku saeima": sausuma dēļ cietīs 90% ražas

«Zemnieku saeima»: Sausuma dēļ dažviet cietīs līdz 90% ražas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Karstā un sausā laika dēļ zemnieki var zaudēt līdz pat 90% vasarāju ražas. Šādu prognozi pauž "Zemnieku saeimas" vadītājs Juris Lazdiņš.

Augsta gaisa temperatūra visā valsts teritorijā ir jau vairākas nedēļas. Dienvidkurzemes zemnieki atzīst - parasti no vasarāju lauka novāc sešas tonnas, bet šogad labākajā gadījumā saglabāsies vien puse. Latvijā par karstuma un sausuma radīto postu lauksaimniecībā kompensācijas netiek maksātas. 

Laika apstākļi zemniekus pēdējo gadu laikā nav lutinājuši - pērnā rudens lietavās un plūdos cieta vairāk nekā 76 000 hektāru lauksaimniecības sējumu, radot vairāku desmitu miljonu eiro lielus zaudējumus. Šobrīd problēmas sagādā karstais un sausais laiks.

Kā stāsta vairāk nekā 180 Dienvidkurzemes zemnieku saimniecību kooperatīva ''Durbes grauds'' agronome Elisona Jurkovska - sausā laika dēļ ir cietuši pilnībā visi lauksaimniecības augi un prognozēt, kādi būs zaudējumi, - šobrīd vēl nav iespējams.

"Ja kvalitāte vēl būtu pēc visiem rādītājiem uz pārtikas kviešiem, tad, visticamāk, sausuma dēļ nebūs tilpummasas un līdz ar to maz tonnu, un tā kvalitāte būs lopbarības līmenī, līdz ar to visi ieguldītie līdzekļi ir aizlaisti vējā - būs slikti. Cik tonnas būtu jālej uz hektāru, lai kādus piecus centimetrus vismaz samitrinātu - tas nav reāli.

Nevar salaistīt. Var tikai gaidīt, cerēt un lūgties pēc lietus. Nekā savādāk," stāsta Jurkovska.

Biedrības ''Zemnieku saeima'' valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš atklāj, ka neatceras, kad pēdējo reizi šajā laikā Latvijā būtu valdījis tāds karstums un sausums. Ņemot vērā gaidāmos zaudējumus un to, ka pēdējo gadu gaitā laika apstākļi ir palikuši krietni neprognozējamāki, šī situācija, pēc Lazdiņa domām, ir pēdējais piliens, lai runātu par lauku apdrošināšanas sistēmas pārveidošanu.

Ja šobrīd Latvijā ir apdrošināti aptuveni 20% zemnieku saimniecību, biedrība vēlētos, lai tie būtu vismaz 95%. 

"Attiecībā uz ilgstošo sausumu jāatzīst, ka mēs - lauksaimnieki - principā ar apdrošinātājiem šādu pozīciju apdrošināt nevaram, jo sausums ir viens no riskiem, kur apdrošināšanas vēlas iesaistīt valsti. Tāpēc, ka, ja sausums iestājas, tas skar ļoti plašas teritorijas. Tas vairs nav tik lokāls kā krusa vai lietusgāze. Šogad sausums ir skāris visu valsts teritoriju, un tāpēc mēs redzam, ka tās izmaksas ir lielas," skaidro Lazdiņš.

Biedrība "Zemnieku saeima" kopā ar partneriem nākamnedēļ plānojusi tikties ar zemkopības ministru Jāni Dūklavu (Zaļo un Zemnieku savienība), lai pārrunātu situāciju lauksaimniecības nozarē ar akcentu uz apdrošināšanas jautājumu. Par dažādu kompensāciju pieprasīšanu no valsts, līdzīgi, kā tas bija pērn lietavu seku novēršanai, pašlaik domāts nav. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti