Labrīt

Zviedrijas aizsardzības ministrs: NATO atbalsta partnerus, bet aizsargā savus sabiedrotos

Labrīt

Rūta Muktupāvela: Mākslas funkcija nav risināt problēmas, bet uz tām norādīt

Zemnieku saeimas pārstāve: Lauksaimnieku streikošana piena nozarei nepalīdzēs

«Zemnieku saeima»: Lauksaimnieku streikošana nepalīdzēs piena nozarei 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lauksaimnieku streikošana kā reakcija uz piena cenu kritumu nepalīdzēs krīzei piena nozarē. Tā Latvijas Radio intervijā norādīja biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre. 

Viņa skaidroja, ka šajā situācija vajadzīgs pasākumu kopums, kā palīdzēt saimniecībām. Paši piena ražotāji, atbildīgās organizācijas un ministrija patlaban domā, kā stabilizēt piena tirgu. Viens no risinājumiem ir ātra naudas izmaksa, kas šogad pienākas nozarē strādājošajiem.

Iepriekš jau Latvijas Radio vēstīja, ka piena lopkopji risinājumus no Zemkopības ministrijas cer sadzirdēt tuvākajās nedēļās. Piena iepirkuma cenu krituma dēļ piensaimnieki pieļāvuši protestu rīkošanu.

Dzelzkalēja-Burmistre atklāja, ka martā svaigpiena iepirkuma cena ir sākusi atkal pieaugt; taču pieaugums neesot liels, bet iezīmē tendenci. "Ļoti ceram, ka tas varētu nozīmēt, ka mēs varēsim runāt par īslaicīgu cenas kritumu, nevis tiešām par krīzi," piebilda Dzelzkalēja-Burmistre.

Arī "Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" norādīja, ka "šobrīd ir indikācijas, ka piena cenas pieaug": "Mēs atrodamies politcenu karuselī. Šī piena krīze bija mēneša griezumā, šobrīd ir indikācijas, ka piena [iepirkuma] cenas pieaug, bet no šādiem kritumiem, turbulencēm mēs nevaram izvairīties. Jau redzam, ka varbūt citas nozares parādīsies, kurām arī būs problēmas."

Tāpat Dzelzkalēja-Burmistre uzsvēra, ka piena cenas pieaugums saimniecībām krasi atšķiras, un to ietekmē tas, kam piens tiek piegādāts. Piena cenas Latvijā patlaban svārstās no 22 līdz 46 centiem par litru, pauda Dzelzkalēja-Burmistre.

Savukārt "Zemnieku saeimas" vadītājs atzina, ka varētu tikt iesaistīta Konkurences padome, lai skaidrotu, kāpēc piena cenu kritums nav novērojams veikalos.

"Piena cenas krītas, bet veikalā mēs to neredzam, un tas ir neatbildēts jautājums, [kāpēc]. Lauksaimniekiem nav iespējas šādu konfidenciālu informāciju par uzcenojumu pārbaudīt, tur mēs varētu iesaistīt Konkurences padomi. (..) Mums šobrīd notiek monitorings par to, kāds ir Latvijas piena produktu īpatsvars veikalu plauktos, neatkarīgs pasūtījums ir veikts. Apgalvojums, ka veikalu plauktos vairāk nekā 90% ir Latvijas piena produkti, ir apšaubāms. (..) Ja šī informācija, ko sniedza mazumtirgotāji, tiešām būs nepatiesa, mēs būtiski apvainosimies par aplamas informācijas sniegšanu," atzīmēja Lazdiņš.

KONTEKSTS:

Krīzi nozarē izraisīja iepirkuma cenas straujš kritums – no aptuveni 50 centiem cena par litru piena nokritusies līdz vidēji 37 centiem. Galvenais cenas krituma iemesls esot piena pārprodukcija Eiropā un pieprasījuma krišanās.

Zemkopības ministrija ieteiks piensaimniekiem atbalstam piešķirt finansējumu, pārdalot naudu no citām nozarēm, bet līdz šim nebija konkrēta piedāvājuma. Piensaimnieki gan pauda bažas, ka lielāka subsīdija būšot tikai ielāps uz brīdi, un situācijā vaino veikalus.  Ministrs rosinājis ierobežot lielveikalu darba laiku, tā dodot priekšrocību mazajiem veikaliem.

Aizvadītajā gadā 400 piena lopkopības saimniecības pārtrauca savu darbību. Šogad piedzīvotais svaigpiena iepirkuma cenu kritums liek šo smago lēmumu pieņemt arvien vairāk saimniecību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti