Dienas ziņas

Talsos atklāts Latvijā vienīgais Klaunu muzejs

Dienas ziņas

Skolēnu ēdienkartē vēlas vietējo produkciju

Zemnieku saeima par izdzīvošanu un attīstību

Zemnieku saeima: Krīze lauksaimniecībā tik ātri nebeigsies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Gan Latvijas, gan Eiropas kontekstā jāsāk saprast, ka krīze tik ātri nebeigsies, un jārēķinās ar esošo ekonomikas situāciju un tām cenām, kādas pasaules un Eiropas tirgos ir šobrīd, - šāds atzinums izskanēja Zemnieku saeimas kongresā piektdien, 11.martā.

Tomēr tika arī uzsvērts, ka sabiedrības lojalitātei attiecībā pret vietējiem produktiem jābūt lielākai. „Valsts iepirkumos mēs esam gari un plaši diskutējuši, ka skolās un valsts iestādēs mums jāspēj iepirkumos vairāk motivēt pirkt vietējos produktus, bet realitātē tas nenotiek. Šī brīža situācijā katrs mazumiņš, ko mēs varam iegūt, pārdodot savu saražoto vietējā tirgū, ir tie plusi, kas var veicināt saimniecību pastāvēšanu,” norādīja Zemnieku saeimas valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Piensaimnieki šobrīd ir lielākie cietēji, jo piena cenas turpina kristies un šomēnes jau būs zem 20 eirocentiem par litru, kas ir zemākā Eiropā. Zemnieki saka – ja nesaņems atbalstu no valsts un Eiropas Savienības (ES), tad sāksies masveida bankroti. Lielie vēl turas, grūtāk ir nelielajām saimniecībām ar 30 vai 50 lopiem. „Šīs saimniecības runā par nespēju pie šādām piena cenām turpināt saimniekot un balstīt mūsu piena pārstrādi un tirgotājus. (..) Grib pelnīt gan pārstrādātāji, gan tirgotāji. Cieš zemnieki. Valdības līmenī neviens to nespēj sakārtot,” piebilst ES lauksaimnieku organizācijas “COPA” viceprezidente Maira Dzelzkalēja-Burmistre.

Situācija ir nokaitēta ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā. Šajās dienās protesti notiek Somijā, būs arī Francijā, un šādu soli apsver arī Latvijas lauksaimnieki. „Neapšaubāmi, Baltijā situācija piena sektorā ir vissliktākā, un mēs ceram, ka tiks rasta ātra palīdzība, jo tik zemu cenu nevar izturēt. Mēs visu laiku baidām, bet ja nebūs valsts vai Eiropas atbalsta, tad tiešām sekos saimniecību likvidācija,” norāda Piena ražotāju asociācijas valdes priekšsēdētāja Ieva Alpa-Eizenberga.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) pirmdien Briselē tiksies ar Eiropas ierēdņiem. Viņš saka, ka gaidot nevis atrunas, bet konstruktīvas atbildes, ko darīt.

Jau ziņots, lai novērstu lauksaimniecības uzņēmumu bankrotu vilni, Baltijas valstu lauksaimnieku organizācijas nosūtījušas vēstuli ES lauksaimniecības komisāram Filam Hoganam ar lūgumu ieviest virkni pasākumu, kas palīdzētu mazināt smago tirgus krīzi Baltijas reģionā.

Latvijā piena nozarē aizvadītā gada laikā nekompensētie zaudējumi sasnieguši 96 miljonus eiro, bet Lietuvā 150 miljonus eiro. Arī cūkgaļas nozarē embargo dēļ Latvijas zemnieki zaudējuši 24 miljonus eiro.

Vēstīts, ka piensaimniekus smagi skāra pagājušajā gadā ieviestās Krievijas sankcijas pret ES un citu valstu, kas ieviesa sankcijas pret Krieviju, produkciju. Piensaimnieki vairākkārt norādījuši, ka piensaimniecība vairs nav rentabla un iepirkumu cena par litru nesedz pat pašizmaksu. Krievijas embargo Latvijas piena ražotājiem nesis 50 miljonu eiro zaudējumus, savukārt lauksaimniecības un pārtikas eksportam nodarītie zaudējumi ir apmēram 140 miljoni eiro, iepriekš lēsa Zemkopības ministrijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti