Rīta Panorāma

Intervija ar Māri Riekstiņu

Rīta Panorāma

Guntars Dolmanis saimnieko bioloģiski un priecājas par dabas liegumiem

Intervija ar Mairu Dzelzkalēju – Burmistri

«Zemnieku saeima» gribētu lielveikalos redzēt vairāk Latvijā ražoto produktu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Zemnieki vēlētos Latvijas veikalos redzēt vairāk vietējo produktu, kā tas, piemēram, ir Igaunijā, kur lielveikalu zīmolu piens un gaļa ir ražoti Igaunijā, LTV raidījumā “Rīta panorāma” sacīja “Zemnieku saeimas” vadītāja Maira Dzelzkalēja – Burmistre.

Viņa atzina, ka pašlaik globālo piena cenu kritumu veicina Ķīnas ekonomikas izaugsmes tempu mazināšanās, un īsti risinājuma nav ne Eiropā, ne Austrālijā vai Jaunzēlandē.

Bet tas, kas Latvijā nav sakārtots, ir lielveikalu un pārstrādātāju attieksme – pašlaik zaudējumus cieš piensaimnieki, bet veikali un pārstrādātāji nav solidāri uzņēmušies zaudējumu dalīšanu un no savas peļņas nav atteikušies.

Mēs gribētu vairāk redzēt Latvijas produktus veikalos, uzsvēra “Zemnieku saeimas” vadītāja.  

Piemēram, Igaunijā savulaik zemnieki rīkoja plašus protestus, sabiedrība viņus atbalstīja un piespieda veikalus, lai veikalu īpašu zīmolu produktos izmantotu vietējos ražojumus.

“Igaunijā “Rimi” piens ir tiešam igauņu. Latvijā tas ir “pēc pasūtījuma ražots ES”. Iespējams, Lietuvā, kur, iespējams, izmanto Latvijā ražoto pienu, bet pārliecības par to nav,” sacīja Dzelzkalēja – Burmistre.

Kopumā piena krīzes dēļ Latvijā pusotra gadā ganāmpulku skaits samazinājies par aptuveni 2000, mazas saimniecības, kas pieņem lēmumu iziet ārā no tirgus, pārdod govis tiem, kam ir iespēja šos lopus pabarot, stāstīja Dzelzkaleja – Burmistre.

Viņa gan norādīja, ka tas cipars ir aptuveni tāds pats, kā pēdējā piecgadē, “nekas traģisks”, un arī grūti teikt, ko šīs saimniecības dara, vai aizgājusi pensijā, vai pārprofilējās.
 
Pirmdien, 18. jūlijā, Briselē notiekošajā Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē Eiropas Komisija varētu nākt klajā ar priekšlikumiem, kā novērst kraso ienākumu kritumu lauksaimniekiem.

Kopš Krievija 2014.gada augustā slēdza tirgu ES valstu pārtikas produkcijai, situācija piena tirgū ir kritiska, līdz ar to plānots, ka šajā sanāksmē Eiropas Komisija nāks klajā ar konkrētu pasākumu kopumu zemnieku finansiālam atbalstam.

Zemkopības ministrija ir vairākkārtīgi no valsts budžeta atbalstījusi lauksaimniekus, lai daļēji segtu zaudējumus un stabilizētu situāciju nozarē. Saskaņā ar ministrijas aplēsēm līdz šā gada beigām nekompensētais ieņēmumu samazinājums piensaimniecībām sasniegs 132,7 miljonus eiro, bet cūkgaļas nozarē tie būs vairāk nekā 23 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti