Rīta Panorāma

Latvijas mākslas skolu audzēkņu scenogrāfijas maketu izstāde "Melnā kaste"

Rīta Panorāma

Viļņa atver pludmali pilsētas centrā

Covid-19 radītās sekas lauksaimniecības nozarei. Saruna ar Mairu Dzelzkalēju-Burmistri

«Zemnieku saeima»: Covid-19 krīzē piena cena sarukusi par 10-20%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Covid-19 izraisītās krīzes laikā piena iepirkuma cenas sarukušas ļoti atšķirīgi, bet vidēji tie ir 10-20%, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” pastāstīja biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre.

Covid-19 laiks būtiski lauksaimniecības nozari Latvijā nav ietekmējis, izņemot piena nozari, kas ir jūtamāk skarta. Piena cenas saruka par 10% līdz vairāk nekā 20%, un tās aizvien nav atgriezušās normālā līmenī.

“[Piena cenas sarukušas] ļoti atšķirīgi. Kā vienmēr Latvijā, tas ir atkarīgs no reģiona, piegādātāja, no saimniecību struktūras,” norādīja Dzelzkalēja-Burmistre.

Tāpat lauksaimniecībā ir problēmas gan ar sezonas laukstrādnieku trūkumu, īpaši izteikti tas varētu būt rudens sākumā, kad darbos nevarēs nodarbināt studentus, skolēnus un skolotājus. Kopumā šosezon varētu būt vajadzīgi viens līdz divi tūkstoši sezonas strādnieku.

Esot atsevišķi gadījumi, kad lauksaimniecībā dodas strādāt cilvēki, kuri zaudējuši darbu Covid-19 krīzē, bet tas nav masveida. Bruto alga esot 800-1000 eiro.

“Jebkurā gadījumā darbs ir pietiekoši smags un sociālās garantijas šobrīd tiek nodrošinātas pietiekoši augstā līmenī. Un mēs neredzam, ka cilvēkiem būtu lielāka motivācija doties strādāt, nevis saņemt dažādus pabalstus,” piebilda Dzelzkalēja-Burmistre.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti