Eiro fokusā

Graudu raža Latvijā, Eiropas valstīs un tirgos

Eiro fokusā

Kā atrast izdevīgāko piedāvājumu? PTAC izstrādājis kontu izmaksu salīdzināšanas rīku

Zemnieku saeima: jauniešiem jāļauj strādāt vairāk

«Zemnieku saeima» aicina atļaut nodarbināt jauniešus ilgāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Biedrība "Zemnieku saeima" vēlas izmaiņas likumdošanā, kas ļautu pagarināt jauniešu nodarbinātības laiku. Pašlaik likums liedz jauniešus iesaistīt, piemēram, zemnieku saimniecībās vai arī ražošanas uzņēmumos uz pilnu slodzi. Tas neveicina jauniešu iesaisti darba tirgū, uzsver biedrības "Zemnieku saeima" pārstāvji. 

Darbaspēks Latvijā ar katru gadu samazinās, bet, ļaujot jauniešiem strādāt ilgāk, varētu šo problēmu mazināt.

Runa lielākoties ir par jauno darbaroku piesaisti saimniecībās, kas nodarbojas ar dārzeņu audzēšanu, vai ražošanas cehos, kur nav nepieciešama īpaša kvalifikācija.  

Ne tikai augti kvalificētu darbinieku kā, piemēram, mediķu trūkums jaušams Latvijas darba tirgū, trūkst vienkāršo darbaroku, ar to saskaras visas nozares, arī lauksaimniecības sfērā.

Risinājums - viesstrādnieki vai, kā piedāvā biedrība "Zemnieku saeima", jādod iespēja dot darbu jaunajai paaudzei.

Biedrības valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš Latvijas Radio norādīja - ja vēlamies iztikt bez trešo valstu darbaspēka, jārada apstākļi, lai tie jaunieši, kas vēlas, varētu pilnvērtīgi integrēties darba tirgū.

Šobrīd to liedz likumdošana un neļauj legāli iesaistīt jauniešus darba tirgū, tostarp zemnieku saimniecībās, skaidroja Juris Lazdiņš.

Jaunieši var strādāt no 14 gadu vecuma, no 16 gadiem var iegūt traktortehnikas vadītāja apliecību, bet likums ļauj viņiem strādāt tikai četras stundas dienā. Lazdiņš sacīja, ka lauksaimniecībā sezonas darbos papildspēki ir nepieciešami, jauniešus labprāt iesaistītu ražas novākšanas darbos, “bet mums tās stundas ir garākas, nekā likumā atļauts”.

Līdz ar to – jaunietis grib strādāt, bet likums saka, ka nedrīkst.

 Jaunajai paaudzei jādod iespēja strādāt, jo reāli jaunieši jau šobrīd strādā savu vecāku saimniecībās, taču ļaut likumīgi strādāt arī citās saimniecībās vai uzņēmumos būtu likumsakarīgi, sacīja Lauku konsultāciju un izglītības centra Daugavpils biroja vadītājs Guntars Melnis.  

Pašiem jauniešiem jādod iespēja izvēlēties - ja vēlas strādāt, iespēja jādod, uzskata arī  Ilūkstes novada zemnieku saimniecības īpašnieks Maigurs Krievāns, jo tas veido darba tikumu.

Lai ļautu jauniešiem brīvi izvēlēties darba laika garumu, neatkarīgi no vecuma, “Zemnieku saeima” arī vēlas mainīt darba likumdošanas regulējumu.

Biedrības valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš norādīja, ka ne tikai lauksaimniecībā, bet arī citās jomās uzņēmēji labprāt jauniešus ņemtu darbā - ja kāds vēlas strādāt un apņemas darbu paveikt, tai būtu jābūt viņa izvēlei, cik stundas viņš ir gatavs strādāt.

Darbaspēks Latvijā ar katru gadu samazinās, ja vēlamies saglabāt  ražošanas apmērus, kādam tas būs jāaizstāj,  uzsvēra “Zemnieku saeimas” vadītājs.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti