Dienas ziņas

Mudina bērnus integrēt vispārējā skolā

Dienas ziņas

Igaunija, daudz laimes dzimšanas dienā!

Zemnieki pārdod zemi ar iespēju to nomāt

Zemnieku atbalstam piedāvā iespēju pārdot savu zemi valstij un pēc tam to nomāt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ko darīt lauksaimniekam, ja ir labs projekts attīstībai, bet nav naudas tā īstenošanai? Valsts piedāvā iespēju pārdot savu zemi attīstības finanšu institūcijai “Altum” ar iespējām to nomāt un vēlāk izpirkt.

Jelgavas novada Vircavas pagasta zemnieku saimniecības ,,Nārsbūti” saimnieks Juris Ritums stāsta, ka tikko valstij pārdevis 20 hektāru lielu zemes gabalu, kas tik un tā paliek viņa apsaimniekošanā. Turpmāk viņš to nomās no Zemes fonda.

Darījums esot izdevīgs. “Līdzās pamatnodarbībai – graudkopībai – ir plāns attīstīt bioloģisko lauksaimniecību. Tam ir nepieciešami resursi, ko ieguldīt ilggadējos stādījumos. Izveidot augļu dārzu, ogulāju stādījumus. Ja finansējumu nebija iespējams saņemt komercbankā, tad izvēlējos pārdot īpašumu Zemes fondam ar tiesībām izmantot savām vajadzībām,” stāsta Ritums.

Saimnieks visu zemi nav pārdevis: no 60 hektāriem pārdevis 20. Ar saņemto naudu pietikšot, lai pavasarī varētu iepirkt stādus.

Ja bizness veiksies, pēc pieciem gadiem Juris Ritums atkal savu zemi atpirks.

“Tirgus vērtība ir vienāda, gan banka rēķina, gan “Altums” rēķina, bet banka vēl var paņemt 70% no vērtības, ko viņa dod pret ķīlu. “Altum” ir izdevīgāki noteikumi, ir atrunāta atpirkuma cena, tā kā tirgus svārstības piecu gadu laikā neko nevar ietekmēt,” saka zemnieks.

Latvijas Zemes fonds ir valsts izveidota finanšu institūcija, kas iegādājas, pārdod un nomā zemi, ko izmantot lauksaimnieciskiem mērķiem. Īpašumu iegādē divarpus gadu laikā ieguldīti 12 miljoni eiro. Reversā noma uzsākta nesen un jau guvusi lielu atsaucību. Zemes fonds ik mēnesi saņem ap 40 pieteikumus no zemniekiem.

“Ieguvēji šeit ir visi – lauksaimnieki, kuriem nav bijusi iespēja iegūt citu kredītu, šeit iegūst naudu, kuru var izmantot attīstībai. Ieguvums ir arī “Altum”, jo mums ir garantēta katru gadu 5% nomas maksa. Un galvenais ieguvējs ir valsts, kura ir izstrādājusi instrumentu, kas palīdz zemniekam augt. Un, ja viņam bijušas kādas rūpes, ko nevar pārvarēt, tad šis ir instruments, ar ko to izdarīt,” skaidro AS ,,Attīstības finanšu institūcija “Altum”” valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Zemes fondam šobrīd pieder 260 īpašumi 4500 hektāru platībā, tajā skaitā 15 īpašumi ir iegādāti reversā nomā ar atpakaļpirkuma tiesībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti