Dienas ziņas

Daugavpilī kursē jaunie tramvaji

Dienas ziņas

Vides pieejamību vajadzētu uzlabot

Līdz ar aitkopību attīsta gaļas pārstrādi

Zemnieks: Latvijas tirgū vēl nepiepildīts pieprasījums pēc kvalitatīvas jēra gaļas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lai gūtu papildus ienākumu avotu un attīstītu zemnieku saimniecību, aitu ganāmpulka īpašnieks Lubānas pusē Raitis Meiers šoruden sācis jēra gaļas kūpinājumu ražošanu. Kaut gan Latvijā aitkopība ir visai izplatīta nozare, zemnieks uzskata - vēl arvien ir nepiepildīts pieprasījums pēc kvalitatīvas jēra gaļas pašmāju tirgū, tāpēc aitkopis iesaka lopkopjiem nebaidīties pašiem uzsākt arī gaļas pārstrādi.

Lai arī kūpinātavas termometrs zemnieku saimniecībā „Apogi” šobrīd rāda nulli, jau pēc dažām dienām pilnā sparā tiks kūpināta jaunā produkcija, lai apmierinātu pieprasījumu Ziemassvētku tirdziņiem.

Ar gandarījumu saimnieks izrāda Lauksaimniecības atbalsta dienesta projektos iegādāto aprīkojumu, kas ļāvis oktobrī pašam uzsākt sava ganāmpulka gaļas pārstrādi. „Gaļas mašīna tur ir, maļamā, uz 400 kilogramiem stundā paredzēta. Te ir darbagaldi, kas iegādāti, ledusskapis un kūpinātava,” stāsta ZS "Apogi" īpašnieks Raitis Meiers.

Par peļņu runāt gan vēl pāragri, taču jau pēc pāris mēnešu darbības, zemnieks secina, ka mājražošana atmaksāsies. Varētu pat vēl paplašināties, bet Lubānas pusē trūkstot ganāmplatību. Paša 40 hektāriem nākas nomāt klāt, tomēr jaunas platības iznomāt pagaidām vēl traucē tā saucamie „dīvānzemieki”.

Zemnieks lēš, ka varētu arī modernizēt ražotni. Neraugoties uz pieredzi projektu piesaistē, šogad izsludinātajā „Leader” projektu konkursā nav pieteicies pārlieku lielā paša līdzfinansējuma dēļ. „50% tikai dod atbalstu. Tas ir maz, jo es neesmu PVN maksātājs - 21 % nost, tad man paliek tikai 29%, ko man atmaksā praktiski,” skaidro Meiers.

Paplašinoties saimniecība algo arī divus darbiniekus. Abi jau gatavojas aitkopju aktīvākājai - ziemas - sezonai, jo jau pēc mēneša sāksies mazo jēriņu atnešanās laiks. „Ziemu gulēšana neiznāk nekāda! Tagad decembrī kā sāks, tad ir janvāris, februāris, marts - ik pa divām stundām jāiet uz kūti. Labi, ka vēl viens ir palīgā, tad jau var tikt galā. Miegam jau tad nav ko… Vasaru - tad var pagulēt!” saka "Apogi" strādnieks Juris Spalviņš.

Lai arī Apogi kūpinātas jēra gaļas ražošanā ir ceļā sākumā, izstrādājumu kvalitāti pircēji jau ir novērtējuši. Par to liecina šā gada „Rīga Food” izstādē saņemtais diploms.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti