Panorāma

Tiesu vara piemērojas jaunajiem apstākļiem

Panorāma

Kā Eglīšu-Kriuliņu ģimene gatavojas Lieldienām?

Zemniekiem kompensācijās atvēlēs 45 miljonus eiro

Zemniekiem kompensācijās plāno atvēlēt 45,5 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Finansējums Covid-19 krīzes seku mazināšanai pienāksies arī lauksaimniecības nozarei. Šobrīd plānots, ka zemniekiem varētu novirzīt 45,5 miljonus eiro. Tas gan vēl jāapstiprina Ministru kabinetam.

Lielākā summa – 12,5 miljoni paredzēti piena lopkopībai. Galvenais mērķis būtu zemniekiem kompensēt piena cenas un pieprasījuma apmēru kritumu.

Savukārt vēl 5 miljoni eiro paredzēti gan apdrošināšanas kompensācijām, gan kredītprocentu atmaksai. Kā norāda zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība), šāds atbalsts izvēlēts, lai stabilizētu zemnieku finansiālo situāciju, ko Covid-19 noteikti ietekmēšot.

Ministrs skaidro: “Mēs paredzam lielāko daļu no šīs naudas novirzīt tieši piena lopkopībai. Būtu atsevišķa maksa par katru govi. Tā būtu samaksa par dzīvajiem liellopiem un samaksa arī par nobarošanai sagatavotām cūkām. Lai pēc iespējas ātrāk nozare varētu atkopties no krīzes, mēs esam sagatavojuši priekšlikumus par to, ka tiktu piešķirti papildu resursi lauksaimniecības apdrošināšanai – gadījumiem, kas saistīti gan ar dažādiem negadījumiem, kā sausums un citi. Un arī būtu atbalsts lauksaimniekiem segt viņu kredītu procentus – papildu atbalsts tātad, lai viņiem būtu papildu resursi un lielāka spēja atgriezties pēc krīzes savā tālākajā darbībā.

Visas procedūras – caur Lauku atbalsta dienestu, kas jau arī veic pārējos atbalsta pasākumus. Un šeit lietas kārtība ir tāda, ka tiks vērtēts, vai šiem lauksaimniekiem ir izveidojušies zaudējumi, samazinājušies viņu ieņēmumi. Mūsu piedāvājums ir – ja ir samazinājušies par 20%. Šeit gan runa ir par vairākiem mēnešiem pēc kārtas – gan par martu, aprīli, maiju, jūniju. Un šo atbalstu lauksaimnieki varēs saņemt, sākot no jūlija. Šeit ir runa par to, kādas izmaiņas varētu notikt tuvākajos mēnešos.

Un mums pats galvenais ir nodrošināt lauksaimniekiem, pārstrādātājiem pārliecību par to, ka būs atbalsts, ka viņi var droši plānot savu ražošanu, savu darbību.”

Vēl Zemkopības ministrija paredzējusi atbalstīt cūku un teļu audzētājus, tiem paredzot attiecīgi 3,5 un 3 miljonus eiro.

Savukārt lauksaimniekiem, kuri piegādāja produkciju šobrīd slēgto skolu un dežūrrežīmā strādājošo bērnudārzu ēdinātājiem, varētu būt pieejami 2,5 miljoni eiro. Tiesa, šiem uzņēmējiem produkcija, kura bija paredzēta skolu ēdnīcām un par kuru saņems kompensāciju, būs jāziedo labdarībai.

Par to, vai zemniekiem Covid-19 seku kompensēšanai piešķirt 45,5 miljonus eiro, valdība lems nākamnedēļ.

KONTEKSTS:

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tālab valsts mobilizējusi līdzekļus nedaudz vairāk kā 2 miljardu eiro apmērā.

Covid-19 vīruss Latvijā pirmoreiz konstatēts 2020. gada 2. martā, bet 25. martā konstatēts, ka vīruss cirkulē sabiedrībā. Lai ierobežotu infekcijas izplatīšanos Latvijā, no 12. marta līdz 12.maijam izsludināta ārkārtējā situācija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti