Dienas ziņas

Rekonstruēs Gulbenes pilsētas stadionu

Dienas ziņas

Pierobežas skolas reorganizēs pašplūsma

Zemniekiem grūti atrast strādniekus

Zemniekiem aizvien grūti atrast strādniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pēc Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) datiem Zemgales reģionā ir gandrīz 11 000 bezdarbnieku un darba meklētāju. Tai pašā laikā zemniekiem, īpaši dārzeņu audzētājiem, lielākā problēma ir atrast labus darbiniekus.

Lai darba ņēmēji un darba devēji satiktos, šomēnes septiņās Latvijas pilsētās notiek lauksaimniecības vakanču gadatirgi. Vairāk nekā simts strādnieku otrdien, 5.aprīlī, cerēja atrast arī septiņi Bauskas apkaimes zemnieki.

Laukos pavasara darbi jau rit pilnā sparā. Graudaudzētājiem gan jāsatraucas vien par to, lai visu paspētu izdarīt, un laika apstākļi būtu labvēlīgi, bet dārzeņu audzētājiem lielākā problēma ir čakli palīgi.

Septiņas zemnieku saimniecības, kam kopā vajag vairāk nekā simt strādnieku, galvenokārt sezonas darbam, potenciālos darbiniekus izlēmušas meklēt  lauksaimniecības darbu vakanču tirgū Bauskā. „Katru gadu saskaramies ar šo problēmu, ka laukstrādnieku sektorā ir diezgan liela rotācija. (..) Neierašanās darbā, darba kvalitāte...” problēmu ieskicē SIA „Pils K” īpašnieks Uldis Neilands.

NVA durvis veras bieži, un sastājusies pat rinda. Tomēr zemnieki lielas cerības neliek, jo cilvēku, kas spētu izpildīt galveno kritēriju - darbā ierasties laikā un kvalitatīvi strādāt - esot visai maz. „Man ir tādas aizdomas, ka tie labākie strādnieki, kas grib strādāt, ir aizbraukuši, palikuši vien tādi, kas ne visai vēlas strādāt,” pauž zemnieku saimniecības „Užiņi” saimnieks Oskars Spalis.

Pašreiz NVA Bauskas filiālē reģistrējušies 1939 bezdarbnieki un darba meklētāji. No tiem aptuveni 300 ir ilgstošie bezdarbnieki un apmēram tikpat daudz arī jauniešu. Dažiem gados jaunākiem cilvēkiem it kā nebūtu pretenziju arī pret darbu zemnieku sētā, bet arī ieinteresētības īsti nav. „Mani atsūtīja ģimenes locekļi. Es jau pusgadu esmu bez darba, un vienkārši man pateica, lai es atnāku paklausīties, tā arī atnācu paklausīties,” saka baušķenieks Andrejs.

Trešdien un ceturtdien vakanču akcija „Esi nodarbināts laukos” notiks arī Madonā, Smiltenē, Kuldīgā un Preiļos.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti