Dienas ziņas

Alūksnē un Apē būs bērniem draudzīgas vietas

Dienas ziņas

Grobiņā radīti interaktīvi laukakmeņi

Spriež par atbalsta samazināšanu gaļas liellopu audzēšanas nozarē

Zemnieki turpina iebilst iespējamajai atbalsta samazināšanai lopkopībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Līdz ar Eiropas Komisijas aicinājumu, šopavasar Zemkopības ministrija sāka pārskatīt atbalsta piešķiršanas kārtību gaļas liellopu audzēšanas nozarē. Tā kā pēdējos gados šo dzīvnieku skaits ievērojami palielinājies, ministrijā pieļauj, ka brīvprātīgi saistīto atbalsta likmi varētu samazināt par 30%. Pret to gan iebilst lauksaimnieki, norādot, ka liela daļa saimniecību vēl nav ekonomiski nostabilizējušās un atbalsta samazināšana negatīvi ietekmētu nozares attīstību kopum.

Zemnieku saimniecības “Jasmīni” īpašnieks ar gaļas liellopu audzēšanu nodarbojas jau 12 gadus. Šobrīd 220 hektāru platībā līdzās Eiropas staltbriežiem ganās 200 liellopu. Pēdējo divu gadu laikā dzīvnieku skaitu saimnieks palielinājis par teju 30%, lai kompensētu zaudējumus no pārējām lauksaimniecības nozarēm. Pērn, saimniecību attīstot un modernizējot, tur izbūvēti arī pieci dzīvnieku piebarošanas laukumi. Tos saimnieks izveidojis par bankā saņemto aizdevumu, tāpēc šobrīd katrs atbalsts viņam ir ļoti svarīgs.

“Ja tiks samazināts šis te maksājums par 30%, tad atkal sāksies ļoti lielas problēmas visai šai te cilvēku daļai, kas ir noticējusi mūsu valdības solījumiem, ka būs vismaz zināma neliela stabilitāte 5 gadu garumā. Tādas straujas pārmaiņas nevar būt,” sacīja zemnieku saimniecības “Jasmīni” saimnieks Edmunds Juškevičs.

Arī biedrībā “Zemnieku Saeima” kategoriski iebilst pret paredzēto atbalsta samazināšanu par 30%, norādot, ka Latvijā gaļas liellopu audzēšanas nozare šobrīd tikai sāk attīstīties, un tās izaugsmei un stabilitātei atbalsts ir ļoti nepieciešams.

Turklāt netrūkst arī tādu saimnieku, kuri līdz ar krīzi piensaimniecībā pārorientējās uz gaļas liellopu audzēšanu, un ar solīto atbalstu rēķinās. Tas nepieciešams arī jaunajiem lauksaimniekiem, kuri, uzsākot savu darbību, par kredītlīdzekļiem iegādājās dzīvniekus, nepieciešamo aprīkojumu un tehniku.

“Tā jau tās nozares daudz cietušas Latvijā. Mēs to vidējo subsīdiju līmeni neesam sasnieguši Eiropā, ko solīja mums līdz 2014. gadam, tagad sola līdz 2020. gadam.

Pieļauju, ka tad nekas vēl nebūs sasniegts, vēl tikai tuvosies kaut kam. tas ir ļoti neadekvāti,” pauž biedrības “Zemnieku Saeima” biedrs, SIA “Liellopu izsoļu nams” vadītājs Kaspars Ādams.

ES regula paredz, ka atbalsts tiek piešķirts gadījumos, kad nozarē vērojama lejupslīde un ražošanas samazināšanās. Patlaban brīvprātīgi saistītā atbalsta likme par vienu gaļas liellopu noteikta 105 eiro apmērā, taču, tā kā pēdējo gadu laikā nozarē vērojama attīstība, Eiropas Komisija aicinājusi atbalsta piešķiršanas kārtību pārskatīt. “Pēdējos gados tas dzīvnieku skaits un ražošanas apjomi ir nevis samazinājušies, bet tie būtiski pieaug, līdz ar to šie atbalsta mērķi un atbalsta nosacījumi var nonākt pretrunā ar regulas noteikumiem,” pauž Zemkopības ministrijas Tirgus un tiešā atbalsta departamenta direktors Zigmārs Ķikāns.

Eiropas Komisija ir ierosinājusi grozījumus regulās. Līdz ar to šobrīd mēs jebkādu šo te nosacījumu pārskatīšanu esam atlikuši.

Eiropas Savienības regulas grozījumi tiks apstiprināti un pieņemti gada beigās. Tikai tad būs zināms, vai un kādas izmaiņas atbalsta piešķiršanas nosacījumos būs jāveic. Tikmēr gaļas liellopu audzētāji cer, ka atbalsts netiks samazināts, ļaujot nozarei attīstīties un izveidot stabilu tirgu arī Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti