Dienas ziņas

Paaugstina pensiju indeksāciju

Dienas ziņas

Konceptuāli atbalsta Okupācijas muzeja būvniecību

Baltijas lauksaimnieki lūdz palīdzību EK

Zemnieki turpina ciest zaudējumus; daudzi uzņēmumi uz bankrota robežas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Krievijas embargo un globālā tirgus svārstību dēļ lauksaimniecības produkcijas cenu kritums nav apstājies un zemnieki turpina ciest zaudējumus. Piemēram, Latvijā piena nozarē gada laikā nekompensētie zaudējumi sasnieguši 96 miljonus eiro, bet Lietuvā 150 miljonus eiro. Arī cūkgaļas nozarē embargo dēļ Latvijas zemnieki zaudējuši 24 miljonus eiro.

Lauksaimnieku organizācijas nopietni nobažījušās par to, ka daudzi uzņēmumi ir uz bankrota robežas un gatavi lopus izpārdot. „Protams, poļi rīt, parīt viņus nopirks un aizvedīs projām, bet mums jādomā, lai nozare būtu ilgspējīga. Mēs esam sacēluši labas fermas, mēslu krātuves, sapirkuši robotus, bet šodien nav piena cenas. Risinājumi ir jārod. Tāpēc mēs griežamies pie Eiropas Komisijas (EK), lai nebūtu tā, ka vienu dienu mēs laukos kaut ko ceļam, bet otru dienu visu likvidējam,” teica Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs.

Baltijas valstu lauksaimnieku vēstulē EK aicināta ieviest pasākumus līzinga nosacījumu uzlabošanai, birokrātijas mazināšanai, kā arī stiprināt atbalstu jaunu eksporta tirgu apgūšanai. „Tie ir dažādi atbalsta mehānismi, ko mēs ceram sagaidīt, lai palīdzētu lauksaimniekiem izdzīvot krīzes situācijās un turpināt darbu. Tā varētu būt dažādu ievedmuitu atcelšana vai tarifu samazināšana lauksaimniecības tehnikām vai augu aizsardzības līdzekļiem,” saka Latvijas Lauku konsultāciju centra Eiropas Savienības (ES) projektu koordinatore Anna Ērlihe.

Pērnā gada nogalē piensaimniecības nozare saņēma vairāk nekā 43 miljonu eiro lielu atbalstu gan par ciltsdarbu, gan par slaucamajām govīm.

Jau ziņots, lai novērstu lauksaimniecības uzņēmumu bankrotu vilni, Baltijas valstu lauksaimnieku organizācijas nosūtījušas vēstuli ES lauksaimniecības komisāram Filam Hoganam ar lūgumu ieviest virkni pasākumu, kas palīdzētu mazināt smago tirgus krīzi Baltijas reģionā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti