Dienas ziņas

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Sidnejas latviešu teātris viesojas Latvijā

Dienas ziņas

Zemnieki sākuši kult labību un rapsi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Visā Latvijā pēc aizvadītās nedēļas lietavām laukos izgājuši kombaini. Zemnieki pirmos kuļ ziemas miežus un rapsi, augusta sākumā kārta būs ziemas kviešiem un rudziem, bet pēdējos kuls vasarājus. Labās ražas prognozes var krietni samazināt veldre, kurā labība nogūlusi gluži vai katrā laukā.

Kad rīta rasa nožuvusi, viens pēc otra no angāriem tiek izbraukti ārā jau laikus sagatavotie kombaini, un kulšana var sākties. Šonedēļ darbus iekavēja lietavas, tāpēc zemnieki satraucās, jo rapsis bija jau nogatavojies. Tas ir īpaši jūtīgs augs un jānokuļ laikā. Ja uznāk krusa, tā var  lauku nokult pirmā, un saimnieks paliek tukšām rokām.

"Ja pākstis gatavas un graudi melni, tad var kaitēt arī lielas lietus lāses. Lauks 4. jūlijā dabūja krusu piecas minūtes, tie graudi, kas izbira, re kur jau ir sadīguši. Paldies Dievam, ka rapsis vēl nebija gatavs," rada SIA “Mālnieki” valdes priekšsēdētājs Uvis Slakteris.

Tajos rapša laukos, kas nav cietuši, šogad varētu būt rekordraža - ap 3,5 tonnām no hektāra. Tomēr sākotnēji paredzētā ziemas kviešu rekordraža jau tiek apšaubīta. Prognozes par to, ka šogad būs laba raža, varētu arī nepiepildīties, jo lietus un vējš ir darījuši savu un labība sagūlusi veldrē. "Veldre novērojama visos reģionos. Un nevajag nemaz stipru lietu un vējus – ja labība ir ieliekusies, tad šis lietus, kas līst, pamazām noliec labību veldrē," saka Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra galvenais agronoms Oskars Balodis.

Codes pagastā kooperatīvs “Saimnieks”, jau sagatavojis visus graudu torņus ražas pieņemšanai. Te, kā arī daudzos citos kooperatīvos, gaida pirmās kravas ar rapsi. Lai arī rapsi audzēt ir risks, īpaši, ja tas nav apdrošināts, taču zemnieki to labprāt audzē, jo pie labas ražas tam ir arī labas cenas. Un cenām līdzi seko katrs graudkopis.

"Šogad ''Agroplatforma'' ir ieviesusi jauninājumu, kas saucas BIS – biržas izziņas serviss. Lauksaimniecība kļuvusi par tādu nosacītu azartspēli, krievu ruleti, jo tu visu laiku nevari uzmanīt, kāda tā cena būs... tagad tu iestādi, teiksim, 190 un atnāk izmaiņas. Cena kāpj vai krīt, un tu vari reaģēt uz to," atzīst Slakteris.

Latvijā vislielākās platības aizņem ziemas kvieši – vairāk nekā 300 tūkstošus hektāru. Tos sāks pļaut augusta sākumā, ja neaizkavēs lietavas. Graudkopji ar prognozēm vēl ir piesardzīgi. Aizvadītajā vasarā ražu sabojāja lielais sausums, gadu pirms tam – lietavas. Veldre nav tā lielākā nelaime, bet, kamēr labība uz lauka, labāk neprognozēsim, saka zemnieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti