Dienas ziņas

Izskata lietu par zīdaiņa piekaušanu

Dienas ziņas

Cēsīs spriež par mūsdienu tehnoloģijām tūrismā

Latgales piensaimnieki protestē

Zemnieki protestā Daugavpilī bez maksas dala pienu un cer uz atbalstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latgales piena ražotāji trešdien akcijā Daugavpilī protestēja pret zemajām piena iepirkuma cenām. Zemnieki akcijas laikā bez maksas iedzīvotājiem dalīja pienu un izteica cerību, ka valsts izrādīs lielāku pretimnākšanu krīzē nonākušajai piensaimniecībai

Latvijas Radio korespondente Silvija Smagare ziņoja, ka sākotnēji protesta akcija bija iecerēta Alejas ielā, taču policija likusi mainīt pasākuma norises vietu, tādēļ saimnieki pulcējās Sakņu ielā. Tur piena ražotāji deva pienu ikvienam, kas to vēlējās.

Piens liets no cisternas, pie kuras pulcējās ap 70 cilvēku. Kopumā akcijas laikā zemnieki plānoja izdalīt trīs tonnas piena, ziņoja LTV7 korespondente Anastasija Djakova.

Piena ražotāji ar akciju vēlējās pievērst uzmanību piena cenas starpībai -  ja piens no zemniekiem tagad tiek iepirkts par nieka 19 centiem litrā, tad veikalā litrs piena maksā 90 centus.

Zemnieki norādījuši, ka krīze nozarē ilgst jau gadu, izsakot cerību, ka akcija kļūs par grūdienu, lai saņemtu valsts atbalstu. Zemnieki cer, ka valsts radīs iespēju kompensēt zaudējumus – maksāt 100 eiro par tonnu piena.

"Ir atsevišķas saimniecības, kurām maksā 21 centu par litru, bet ir arī tādas, kuras saņem 16. Un ar tādu cenu izdzīvot nav iespējams. Paldies Dievam, ka barība nākamajai ziemai ir. Ziemu kaut kā pārdzīvosim,”  LTV7 sacīja Daugavpils zemnieku savienības vadītājs Maigurs Krievāns.

Kopumā protesta akcija norisinājās mierīgi.

Jau ziņots, ka Krievijas embargo Latvijas piena ražotājiem nesis 50 miljonu eiro zaudējumus, savukārt lauksaimniecības un pārtikas eksportam nodarītie zaudējumi ir apmēram 140 miljoni eiro, iepriekš lēsa Zemkopības ministrijā.

Tāpat vēstīts, ka Latvijas valdība augusta vidū piena ražotāju atbalstam piešķīra 7,6 miljonus eiro.

Tikmēr Eiropas Komisija 7.septembrī rosināja Krievijas embargo cietušajiem piensaimniekiem piešķirt 500 miljonus eiro visā ES.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti