Dienas ziņas

Samita laikā būs satiksmes ierobežojumi

Dienas ziņas

Smiltenes tehnikumā attīsta veterinārmedicīnas programmu

Zemnieki apmierināti par atlikto dīzeļdegvielas marķēšanu

Zemnieki priecīgi par atlikto dīzeļdegvielas marķēšanu, bet iesaka meklēt ilgtermiņa risinājumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Dīzeļdegvielas marķēšanu atlika līdz 30.oktobrim, bet Zemgales lauksaimnieki  uzskata, ka to varētu atlikt vēl uz desmit gadiem. Iekrāsotā degviela tehnikai zemniekiem rada pamatīgas rūpes, jo tas nozīmē papildu investīcijas  atsevišķu degvielas tvertņu un aprīkojuma iegādei. 

Turklāt saimnieki bažījās, ka nāksies iegādāties arī lieku traktoru, ar ko braukt uz mežu pēc malkas vai izšķūrēt ziemā ceļu.

Līdz šim lauksaimnieki licencētās tirgotavās iegādājās bezakcīzes degvielu limitētā daudzumā. No 1. jūlija limits būs nedaudz palielināts, bet lauksaimniecības tehnikā izmantojamās degvielas marķēšana gan atcelta līdz 30.oktobrim, un uzrunātie Zemgales zemnieki par to tikai priecājas.

Zemnieku saimniecības ''Straumēni'' īpašnieks Ivars Stanga spriež, ka degvielas marķēšanu “varēja vēl uz kādiem desmit gadiem atcelt”. 

“Nu ko viņi mūs tur moka, būtu iedevuši tos 80, 100 litrus. Nu iedod tos litriņus uz to hektāru un liec mierā mūs,” saka zemnieks.

Gan ''Straumēnos'', gan brāļa saimniecībā ''Jaunzemgaļos'' lētās degvielas pietiekot vien pieciem sešiem mēnešiem, bet līdz ar iekrāsotās degvielas ieviešanu nepieciešams iegādāties vēl vienu tvertni, kuras cena ir aptuveni 5000 eiro.

Ar krāsoto degvielu varēs tikai apstrādāt laukus, tāpēc zemnieki bažījās, ka nāksies pirkt vēl kādu traktoru darbiem, ko ar iekrāsoto degvielu darīt  nedrīkstēs, jo  tiekot solīta stingra kontrole, lai noteikumi netiktu pārkāpti.

“Tie grāvji jau arī  jākopj un tā malciņa arī jāved mājās, un kā es to? No filtriem jau iztīrīt to degvielu arī nevar. Viņš tur iebāzīs izpūtējā kādu daiktu un tas arī būs viss... Bet es ceru, ka tik tālu nenonāks. Ja nē, brauksim uz Rīgu,” sola Stanga.

Arī ''Mežacīruļos'' uz jauno kārtību, kas atkal prasīs investīcijas,  raugās visai skeptiski. Zemnieku Saeima esot parēķinājusi, ka valsts varētu ieekonomēt aptuveni divus miljonus eiro, bet nozare zaudētu daudz vairāk.

Zemnieku Saeimas valdes priekšsēdētāja vietnieks, zemnieku saimniecības ''Mežacīruļi'' īpašnieks Juris Cīrulis norāda, ka “sanāk neloģiskais, ka mēs sektoru, kuru gribam stiprināt attiecībā pret Eiropu, no otras puses vājinām”.

“Un paskats no malas ir tāds - nu labi, mēs nešaujam galvā, bet  šaujam kājās gan,” saka Cīrulis.

Lai lieki neapgrūtinātu zemniekus,  ''Mežacīruļu'' saimnieks ieteiktu  valdībai domāt par  kārtību, kas ļautu degvielu iegādāties par pilnu cenu, bet pēc tam no Valsts ieņēmumu dienesta atgūtu atpakaļ akcīzes nodoklī samaksāto summu.   

Jau ziņots, ka pērn gada beigās pieņemtie grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli” paredzēja, ka no 1. jūlija Latvijas lauksaimniekiem būs jāiegādājas marķēta jeb iekrāsota bezakcīzes dīzeļdegviela, taču pēc zemnieku iebildumiem šīs normas stāšanās spēkā atlikta līdz 30.oktobrim. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti