Panorāma

Saerežģīto pieeju e-pakalpojumiem labošot

Panorāma

Top skapīši glābēju ģērbtuvēm

Zemiekiem maksa par pienu krīt, veikalos cenas nekrīt

Zemnieki par pienu saņem mazāk, veikalos cenas nemainās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Piena cenas veikalu plauktos jau labu laiku turas vienādi augstā līmenī, bet tikmēr zemnieki par piena litru saņem arvien mazāk. Lauksaimnieku organizācijas uzskata, ka tas nav godīgi pret piena ražotājiem. Biedrība “Lauksaimnieku apvienība'” nolēmusi vērsties Konkurences padomē (KP) ar prasību izvērtēt aizliegtas vienošanās iespēju starp pārstrādātājiem un mazumtirgotājiem piena produktu cenas veidošanā. Tikmēr iesaistītās puses aizliegtas vienošanās iespēju noraida.

Piena ražotāji kopš pērnā gada augusta ir piedzīvojuši cenu kritumu par 38,5 procentiem.  Zemkopības ministrijas (ZM) veiktais pētījums rāda, ka Latvijas piena cena noslīdējusi zemāk kā kaimiņu valstīs - līdz 20-22 centiem par litru. Lauksaimnieki uzskata, ka cenu starpība nav sadalīta godīgi.

"Mums jāatrod kopsaucēji, lai nebūtu šajā ķēdē starp lauksaimnieku, pārstrādātāju, tirgotāju tā, ka viens pelna uz cita rēķina. Lopbarība ir jāpērk, zemniekam jādomā, kā izdzīvot laukos, īpaši Vidzemes, Latgales pusē," Latvijas Televīzijai pastāstīja biedrības “Lauksaimnieku apvienība” izpilddirektors Dīns Cielavs.

Lauksaimnieku apvienība nolēmusi vērsties KP ar prasību izvērtēt aizliegtas vienošanās iespējamību starp pārstrādātājiem un mazumtirgotājiem piena produktu cenas veidošanā.

KP atklāj, ka jautājums pēc Saeimas deputāta Andreja Elksniņa ierosinājuma jau tiekot skatīts. "Mēs veicam izpēti visā piegādes ķēdē, lai saprastu, kas notiek. Piena nozari ir skārusi krīze. Ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā, Igaunijā, Polijā. Visā pasaulē vērojams kritums pieprasījumā pēc industriālajiem piena produktiem. Eksporta iespējas samazinājušās ne tikai Krievijas embargo ietekmē. Tas ir skāris visas kaimiņvalstis," LTV raidījumam "Panorāma" sacīja KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

Atziņu par to, vai pārstrādātāju un mazumtirgotāju starpā notikusi vienošanās, KP solās sniegt pēc mēneša. Abas iesaistītās puses vienošanos  noliedz. Tirgotāji rosina rūpīgāk pavērot veikalu plauktus – piena produkti, kaut nedaudz, bet lētāki esot. "Samazinājums ir par 4-5 procentiem. Kad aktualizējās jautājums par Krievijas embargo, mums bija tikšanās ar visiem piegādātājiem, un viņi nāca ar savu iniciatīvu par cenu samazināšanu. Un cenu samazināšana bija atkarībā no katras preču grupas. Proporcionāli, kā mums samazina piegādātāji, tā šis samazinājums tiek atspoguļots veikalu plauktos," skaidro uzņēmuma “Maxima Latvija” pārstāvis Jānis Beseris.

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe saka, ka "mums nekas neizdosies, ja teiksim, ka tas sliktais, kas ceļ cenu ir otrs, es tā nedaru. Zemnieks un pārstrādātājs ir ķēdītē. Nav tā, ka pārstrādātājs saņem lētu izejvielu un baigi uzvārās.

Arī pārstrādātāja situācija ir smaga. Ir pazuduši tie tirgi, kur viņi strādāja iepriekšējos gados. Jāmeklē jauni tirgi. Naudu, ko viņi nesamaksā zemniekam, viņi iegulda jaunu tirgu meklējumos."

Nozares speciālisti uzskata, ka šobrīd svarīgākais uzdevums ir atrast jaunus tirgus un tajos iekļūt. Ja pārstrādātāji bankrotēs, tad labi nebūs arī zemniekiem un valstij kopumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti