Panorāma

Koris "Spīgo" gatavojas Eirovīzijas finālam

Panorāma

Ikdiena Ukrainas austrumos

Elektrības tarifi lauku saimniecībās

Zemnieki mēdz maksāt par pieslēgumu, nepatērējot pašu elektrību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kūtis, slaukšanas aparāti, saldējamās iekārtas un graudu kaltes – tā ir tikai daļa no iekārtām, kas lauku saimniecībās patērē ievērojamu elektroenerģijas daudzumu. Mainoties tarifiem, jaunie elektrības rēķini pārsteiguši ne vienu vien saimnieku. Elektrības piegādātāji skaidro, ka klienti dažkārt nav pamanījuši, ka viņiem turpmāk jāmaksā par pieslēguma nodrošināšanu arī tad, ja objektos elektrība netiek patērēta.

Zilūžu saimniecība apsaimnieko 800 hektāru zemes, audzē graudus gan pārdošanai, gan barībai 400 govīm, no kurām 200 ir slaucamas. Pienu tepat cehā pārstrādā krējumā, biezpienā, jogurtā un saldējumā. Produktus tirgo paši, tos izvadājot pa reģionu. Elektrība vajadzīga visos objektos.

Dienā, kad saimniecībā notika lauksaimnieku izbraukuma sēde, kur piedalījās arī “Sadales tīklu” pārstāvis, Zilūžu īpašnieks Jānis Grasbergs uzzināja, ka par elektrību līdz šim ir krietni pārmaksājis.

“Šodien klausoties par tarifu plānu izveidi uzzinājām, ka mēs pārmaksājam 100 eiro mēnesī,

bet vairs nepārmaksāsim, jo “Sadales tīklu” speciālists parādīja, ka mūsu saimniecības modelī jāizvēlas otrais tarifu plāns, un tā mēs ietaupītu 100 eiro. Mēs tērējam ļoti intensīvi,” neslēpj Grasbergs.

Elektrības gala cena sastāv no četrām pozīcijām – tas ir pašas elektrības, obligātās iepirkuma komponentes, “Sadales tīklu” un PVN sasummēts maksājums. Īpaši netaisnīga zemniekiem liekas maksa par obligāto iepirkuma komponenti, kas lauksaimniekiem šķiet ļoti liela.

“Otrkārt, mēs esam ļoti neapmierināti ar “Sadales tīklu” vadības nostāju par to, ka tiek solīts nākt zemniekiem pretī. Mums ir objekti, kas strādā tikai trīs mēnešus gadā – kaltes, siens jākaltē. Ja mums solīja, ka mēs varēsim šo īstermiņa pieslēgumu atjaunot vai atteikties no viņa ik pēc deviņiem mēnešiem, tad tagad tiek saglabāta iepriekšējā norma – seši mēneši,” norāda Lauksaimnieku organizācijas sadarbības padomes  (LOSP) Enerģētikas nodaļas pārstāvis Dainis Treijs.

“Sadales tīklu” pārstāvis atgādina, ka viņiem līdz 31. jūlijam esot iespējams bez maksas atslēgt objektus un samazināt jaudas, tādējādi daudz ko optimizējot.

“Ar klientiem tiekoties, atklājās, ka viņi daudz ko nemaz nav ievērojuši, par ko maksā, nav pievērsuši uzmanību, ka objektā īsti nav patēriņa. Mūsu piedāvājums bija pārskatīt šos objektus, izvērtēt, cik liela jauda nepieciešama un to tā arī atstāt,” pauž AS “Sadales tīkli” Klientu vadības nodaļas direktors Imants Krūmiņš.

“Šobrīd ir izsludinātas konsultācijas regulatorā par aprēķina metodiku, balstoties uz pagājušajā gadā pieņemto likumu. Nevalstiskās organizācijas, kas pārstāv daudzus patērētājus, kā LOSP, ir iespēja šobrīd jau aprēķināt, kā mainīsies tie maksājumi un kas ir labākais veids patērētājiem,” paskaidro Sabiedrisko pakalpojumu regulatora komisijas padomes loceklis Gatis Ābele.

Līdz mēneša beigām lauksaimniekiem ieteikts vēlreiz izvērtēt savus pieslēgumus. Piemēram, ja ir atsevišķs pieslēgums mājai, saimniecības ēkai, pagrabam, garāžai, tad pēc jaunajiem tarifiem fiksētā maksa jāmaksā par katru pieslēgumu, tomēr klienti var izmaksas samazināt, pieslēgumus apvienojot.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti