Zemnieki gatavojas stādīt agros kartupeļus; šogad aktīvi arī mazdārziņu īpašnieki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vidzemes augstienē mežmalās vietām vēl manāms sniegs, bet Cēsu pievārtē kāds zemnieks jau pirms Lieldienām iestādījis agros kartupeļus. Arī citās saimniecībās saulainās dienas izmanto, lai kartupeļu stādīšanai gatavotu augsni. Vērojama tendence, ka mazdārziņu saimnieki šogad aktīvāk gatavojas dēstīt tupeņus pašu patēriņam.

Zemnieki gatavojas stādīt agros kartupeļus; šogad aktīvi arī mazdārziņu īpašnieki
00:00 / 04:03
Lejuplādēt

5. aprīlis esot līdz šim agrākais datums, kad "Rožkalnos" Cēsu novadā stādīti agrie kartupeļi. Šogad pavasaris nedaudz ievilcies. Pirmajās saulainajās dienās saimnieks Jānis Voldiņš piemājas lauku nokultivējis, lai zeme ātrāk žūst.

Īsi pirms Lieldienām saimniecībā iestādītas divas agro kartupeļu šķirnes divu hektāru platībā. "Vineta" un "Solists" jau teju mēnesi kastītēs pavadījuši saimnieka istabā, lai sadīgst asni, pastāstīja saimnieks Jānis Voldiņš.

"Šie garākie apakšā bijuši, saule netika klāt, ēnā bijuši, pastīdzējuši. Virspusē redziet, kādi smuki, zaļi, tās ir virsējās kastītes," kartupeļus izrādīja saimnieks.

Kartupeļu vagas jau pārklātas ar agroplēvi, lai jaunajiem lakstiem nekaitē pavasara salnas. Izaudzēto saimnieks pārdod Cēsu tirgū. Cik šogad tupeņi maksās, rādīs laiks, bet skaidrs, ka cenu ietekmēs izmaksu kāpums minerālmēslojumam. Tā skaidroja Agroresursu un ekonomikas institūta vadošā pētniece un kartupeļu selekcionāre Ilze Skrabule.

"Kartupeļi ļoti daudz paņem no augsnes barības vielas, un nepieciešams šis mēslojums.

Jā, minerālmēslu trūkums un varbūt arī sadārdzinājums, ļoti iespējams, ietekmēs arī kartupeļu audzēšanas izmaksas. Līdz ar to arī to cenu tirgū. Tā atkal varētu būt augstāka," stāstīja Skrabule.

Tikmēr Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības vadītāja Aiga Kraukle pastāstīja – lai kartupeļus stādītu, zemei jābūt iesilušai vismaz līdz +7 grādiem. Latvijā ierastākais laiks šiem darbiem esot maija sākums.

"Ir mums ne viens vien saimnieks, kurš stāda agros kartupeļus ļoti agri, tiklīdz zemi var strādāt, kad zeme ir nožuvusi. Bet tad ir jāsaprot tā lieta, ka, ja kartupelis ilgi nevarēs sadīgt un dzīvos vēsā, mitrā un īpaši vēl mitrā zemē, tad viņš varētu sākt slimot," klāstīja Kraukle.

Viņa atklāja, ka šopavasar daudz vairāk mazdārziņu saimnieku gatavojoties kartupeļus stādīt pašu vajadzībām.

"Viņi dodas pie sēklaudzētājiem un saka, ka viņiem vajag sēklu – es arī tagad stādīšu, tā ir, jā. Tie ir tie mazie. Tur izskatās, ka ir šogad tāds pieplūdums," paskaidroja Kraukle.

To apstiprināja arī zemnieku saimniecībā "Piekalnes" Valkas novada Vijciema pagastā. Tur nodarbojas ar sertificētas kartupeļu sēklas audzēšanu Šopavasar no astoņām šķirnēm pieejamas esot vēl tikai četras.

Saimnieks Mārcis Pakalns stāstīja: "Pēdējā laikā jūt lielu aktivitāti mazos daudzumos. 20, 30 , 50 kilogramu daudzumā mazdārziņiem.

Cilvēki vairāk sāk stādīt kartupeļus. Agrās šķirnes, tā, lai vasarā ir jaunie kartupeļi."

Arī zemnieku saimniecībā "Piekalnes" šajās dienās notiek tīrumu irdināšana, lai zeme saulē sasilst. Ja laika apstākļi būs labvēlīgi, saimniecībā agros kartupeļus stādīs nākamnedēļ. "Piekalnēs" ik gadu kartupeļus audzē aptuveni 50 hektāru platībā, izaudzētos tupeņus realizē cietes pārstrādei Alojā un nodod "Ādažu čipsu" ražošanai.

Saimnieks Mārcis Pakalns gan stāstīja, izvērtējot situāciju tirgū, šogad vairāk stādīs pārtikas kartupeļus:

"Mēs esam sēklaudzētāji, un pārtikas kartupeļi mums kā blakus produkts. Šogad es esmu apņēmies mazliet vairāk uz pārtikas kartupeļu tirdzniecību spiest, kafejnīcām, apkaimēm un veikaliņiem, lai cilvēkiem pietiek un tiek pie garšīgiem kartupeļiem."

Tajā pašā laikā līdzīgi kā pārtikas kartupeļiem teju uz pusi šopavasar pieaugusi arī sēklas kartupeļu cena. Atsevišķās saimniecībās pašlaik tā esot 75 centi par kilogramu atkarībā no kartupeļu šķirnes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti