Ārpus Rīgas

Daugavpilī trijās vidusskolās uziet pārkāpumus «zaļajā iepirkumā»

Ārpus Rīgas

"Zemgales Ziņu" galvenā redaktore Agnese Leiburga par sabiedrisko transportu Jelgavā

ZM vēlas samazināt PVN līdz 5% svaigiem dārzeņiem, augļiem un ogām

Zemkopības ministrija piedāvās samazināt PVN augļiem un dārzeņiem līdz 5%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Zemkopības ministrija tuvākajā laikā plāno iesniegt valdībā informatīvo ziņojumu par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu no 21% līdz 5% svaigiem dārzeņiem, augļiem un ogām. Tiesa gan, diskusijas par šo tēmu ir ilggadējas un arī šoreiz tās ir sagaidāmas, ziņojumu saskaņojot ar Finanšu ministriju.

Zemkopības ministrija sagatavojusi ziņojumu valdībai par PVN samazināšanu līdz 5% svaigiem dārzeņiem, augļiem un ogām. Dokumentā apkopots ekspertu darba grupas izpētītais par PVN samazināšanas iespējām pārtikai. Ņemot vērā, ka par samazinātu PVN likmi dārzeņiem diskutēts jau gadiem, ministrijas parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis skaidro, ka šoreiz ministrija par argumentiem izmantos arī starptautisko pieredzi:

''Mūsu ražotāji visu laiku zaudē saviem konkurentiem Polijā un citās Eiropas Savienības valstīs, ir palikušas tikai piecas valstis, kur nav samazināts PVN dārzeņiem, augļiem un ogām. Šīm valstīm, kur tas jau ir ieviests pēdējos gados, ir pētījumi par atdevi tautsaimniecībai, ko arī mēs apkopojām šajā ziņojumā. Tieši pēdējā laikā gan Rumānija, gan Slovākija ieviesusi samazināto PVN pārtikai. Mūsuprāt, tie skaitļi cik teorētiski budžets varētu neieņemt šī samazinājuma dēļ, nav tik lieli – mūsu aprēķini rāda, ka Latvijā šī dēļ varētu neieņemt aptuveni 5 miljonus eiro gadā.''

Paši lauksaimnieki par galvenajiem ieguvumiem no PVN likmes samazināšanas nosauc vietējo audzētāju konkurētspējas celšanu, cenu samazinājumu, kā arī ēnu ekonomikas mazināšanu, kas šajā sektorā ir īpaši aktuāla problēma.

''Nozarei tas ir ļoti būtiski, jo ir palielinājusies tā daļa, kas strādā, nemaksājot PVN dārzeņiem. Pēdējie trīs gadi ir nokavēts, jo esošā PVN likme - 21%, ir bijis kā burkāns pelēkās ekonomikas dalībniekiem, kuriem ir pārliecība – vai nu mēs strādājam vienādi, vai - ja PVN augļiem un dārzeņiem netiek samazināts, mēs pārejam pelēkajā zonā. Šādi lēmumi bijuši arī daudzu tirgotāju, pārpircēju vidū,'' saka kooperatīva “Mūsmāju dārzeņi” vadītāja Edīte Strazdiņa.

Darba grupā spriests, ka PVN jāsamazina tiem svaigajiem dārzeņiem, augļiem un ogām, ko var izaudzēt Latvijā. Strazdiņa papildināja, ka eksperti diskutējuši par atsevišķu dārzeņu un augļu iekļaušanu, kā arbūzi un melones, kas palikuši ārpus saraksta:

''Joprojām uz jautājuma zīmes - iekļaut vai ne, ir paprika, kuru Latvijā audzē ļoti maz un pārsvarā tā ir importēta. Tāpat diskusijas bija par ķiršiem, kas arī Latvijā sezonas laikā ir pat diezgan daudz, bet tāpat lielākais apjoms tiek tirgots kā imports. Protams, mēs esam pagaidām gan ķiršus, gan papriku iekļāvuši šajā sarakstā, bet, iespējams, diskusija vēl turpināsies tad, kad tiks aprēķināta galējā ietekme uz budžetu. Gadījumā, ja Finanšu ministrija teiks, ka ir jāmazina, tad, iespējams, šīs grupas svītrosim.''

Lai izvairītos no situācijas, ka samazinātā nodokļa proporciju augļu un dārzeņu tirgotāji pieliek klāt gala cenai,

Zemkopības ministrija ar tirgotāju asociācijām vienojušās par godīgu samazinātā PVN ieviešanu šai pārtikas grupai mazumtirdzniecības tīklos.

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra eksperte Inguna Gulbe uzskata, ka ieguvumu ir vairāk nekā risku samazināta PVN ieviešanā dārzeņu, augļu un ogu sektorā:

''Protams, ka tāds risks pastāv - arī tirdzniecība ir uzņēmējdarbība, un tās mērķis ir peļņa; un ja klients - pircējs - akceptē, tad viss ir kārtībā. Es domāju un esmu pilnīgi pārliecināta, ka cenas samazināsies. (..) Vienīgais iemesls, kāpēc samazinātais PVN varētu netikt apstiprināts, ir kopējais budžeta mīnuss. Bet ieguvēji būtu visi.''

Zemkopības ministrija patlaban gaidot atzinumus no citām ministrijām par ziņojumu, kurā valdībai tiks izteikts priekšlikums līdz 1. jūlijam uzdot Finanšu ministrijai sagatavot nepieciešamos grozījumus normatīvos, lai samazinātu PVN no 21 % līdz 5 % svaigiem dārzeņiem un augļiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti