Dienas ziņas

Zirgs uzbrūk riteņbraucējiem

Dienas ziņas

Liepājā cīnās ar plūdu sekām

Jaunajiem zemniekiem Zemgalē ir lieli plāni

Zemgales zemnieki līdztekus graudkopībai ķeras klāt vīna darīšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pēc pieciem gadiem ar lauksaimniecisko ražošanu varēs izdzīvot tikai lielās saimniecības. Tā uzskata jaunie zemnieki, kuri aizvien vairāk domā par netradicionālu produktu ražošanu un citām saimniekošanas formām. Tā Zemgales pusē līdztekus lauksaimniecībā tiek darināts arī vīns un sula, kā arī audzēti ķiploki.

Jelgavas novadā ir  2700 uzņēmumu, no kuriem 40% ir zemnieku saimniecības, kas lielākoties nodarbojas ar graudkopību un lopkopību. Situācija gan var mainīties, jo uzņēmējdarbībā ienāk paaudze, kura uzskata, ka attīstīties varēs tikai lieli uzņēmumi. „Latvijā ir mums tāda tendence visiem būt maziņiem. Ja kāds izdara kaut ko lielāku, tad tas jau skaitās kaut kas pārdabisks, bet viena darba vieta uzņēmumā maksā 200 000 – 300 000 eiro,” kritiski notiekošo vērtē uzņēmējs Roberts Buka.

Ar graudkopību Roberts nodarbojas jau septiņus gadus, vien viņa lauki atrodas Daugavpils pusē. Galvenais iemesls ir zemes cena, kas Zemgalē ir teju septiņas reizes augstāka nekā Latgalē. Lai gan iecerēts uzņēmumu paplašināt, izveidota vēl viena  sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kurā uzsākta vīna un sulu ražošana. Pagaidām gan  vīns vēl tikai gatavojas, tomēr puišiem ir plāns iekarot veikalu ķēdes.

„Tas ir kaut kas pavisam cits. Tas nav pierastais sarkanvīns vai baltvīns, un tāpēc viņam vajadzētu būt veikalu plauktos, un interese cilvēkiem ir. Arī no ārvalstīm kas atbrauc,  interesējas, tāpēc es domāju, ka ir niša,” norāda vīndaris Nils Beikmanis.

„Mums būs tāds neliels nišas produkts. Vīnu mēs domājam saražot aptuveni 30 tonnas gadā. Viss tiek rēķināts pret darba vietām,” pauž Buka.

Par veiksmīgu nišu tiek uzskatīta arī ķiploku audzēšana, ko Roberts šogad uzsācis kopā ar kādu zemnieku saimniecības īpašnieku, kurš zemās piena iepirkumu cenas dēļ nolēmis likvidēt ganāmpulku.

2015. gadā Jelgavas novadā reģistrēti 86 jauni uzņēmumi, bet likvidēti 73.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti