Dienas ziņas

Nozog sinagogas skulptūru

Dienas ziņas

Alūksnes muzejā norisinās "Laikmetu mielasts"

Zemgales uzņēmēji labākus laikus darbiniekiem nesola

Zemgales uzņēmēji nesola darbiniekiem labākus laikus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kopš 1.janvāra minimālā alga Latvijā sasniegusi 360 eiro, kas ir par 40 eiro vairāk nekā pagājušajā gadā, bet iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) nedaudz sarucis. Tomēr darba ņēmēji laukos daudzviet, visticamāk, vairāk naudas savos maciņos neieraudzīs. 

Par nupat sagaidīto jauno gadu vēsta izrotātā eglīte, bet siltumnīcā jau smaržo pēc pavasara. Vien vairāk nekā 20 gadu laikā, kopš Ilona šeit saimnieko, cerības uz vieglākām dienām aizvien sarūkot.

"Saprotiet, ir jau labi un plānus varam kalt lielus, bet nav jau to iedzīvotāju. Cilvēki ir izbraukuši, un to uz laukiem ļoti jūt. Pēc manas preces nepieciešamība ir samazinājusies tikai tāpēc, ka nav cilvēku," stāsta zemnieku saimniecības ''I.Stangas siltumnīca'' īpašniece Ilona Stanga.

Saimniece siltumnīcā rosās viena, un turpmāk tā būšot aizvien biežāk, jo no šā gada 1. janvāra minimālā alga  palielināta par 40 eiro. Bet algas palielinājums, nepaceļot produkcijai cenu, nav iespējams. Savukārt pacelt cenu mazpilsētas veikalos neesot iespējams.

"Manā uzņēmumā ieguvējs nebūs neviens. Ne es, ne manas meitenes. Labi, minimālā alga ir palielināta, bet tāds maziņš uzņēmums, kā man, jau nevar pavilkt tos 360 eiro mēnesī. Līdz ar to būs meitenēm īsāka darba diena. Es nevaru neko citu izdarīt," skaidro Ilona Stanga.

Uldis, kura saimniecībā galvenā nodarbošanās ir graudkopība, par minimālās algas pacelšanu nesūrojas, jo jau sen saviem darbiniekiem maksā vairāk, bet uz algas pielikumu arī šeit cerēt nevarot. Lai gan pagaidām ziemāji  pārdzīvojuši labi, pagājušā gada bilance tikai gandrīz pa nullēm vien sanākusi.

"Mums tie ir tikai lielāki izdevumi. Mainās jau tikai budžetniekiem, mēs cik nopelnam, tik maksājam, mēs vairāk nevaram," sacīja zemnieku saimniecības "Jaunzemgaļi" īpašnieks Uldis Stanga.

No 2015.gada 1.janvāra gan samazināta IIN likme, kas turpmāk būs 23 procenti līdzšinējo 24 procentu vietā, bet  neapliekamais minimums un nodokļa atvieglojums par apgādībā esošajiem saglabāts iepriekšējā gada līmenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti