Dienas ziņas

Latvijas Televīzijai – 60

Dienas ziņas

Vajag uz pilsētu – brauciet otrdienās

Zemgales uzņēmēji spriež par nākotni

Zemgales uzņēmēji baidās no pēkšņām pārmaiņām nodokļu politikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lai gan ekonomiskā izaugsme nav apstājusies, uzņēmējiem šis gads nav bijis viegls. Saspringto ģeopolitisko situāciju galvenokārt izjutuši pārtikas ražotāji. Patlaban tiek meklētas jaunas iespējas, bet Zemgales uzņēmēji nav pārliecināti, ka tiks pildīti solījumi un jaunā valdība nesagādās nepatīkamus pārsteigumus nodokļu politikā.

Ekonomiskā aktivitāte, lai arī lēnām, joprojām turpina augt. Šī gada 3. ceturksnī,  salīdzinot ar 2. ceturksni, iekšzemes kopprodukts pieaudzis par 0,4 %.To, vai izdosies  pieaugumu noturēt, atkarīgs no daudziem faktoriem.

Zemgales uzņēmējus, pirmkārt, māc bažas, vai, sastādot nākamā gada budžetu, gaisā neizkūpēs solījumi par nodokļu nemainīgumu. „Man grūti atbildēt par valsti, kā būs! Bet, no otras puses, viņiem citur nav kur ņemt to naudiņu, kā tikai no nodokļu maksātājiem. Gribētos, lai vairāk apkaro to melno zonu, tos „shēmotājus”,” saka uzņēmēju kluba „Bauskas 97” prezidents Indulis Pētersons.

Dārzeņu pārstrādes uzņēmumam „Kronis” zaudējumus rada arī Krievijas rubļa vērtības kritums, tāpēc stabilākai nākotnei šobrīd tiek strādāts pie Baltkrievijas tirgus.

Produkcijas paraugi nosūtīti arī uz Ķīnu, tomēr pavisam atteikties no Krievijas tirgus pagaidām neesot plānots. „Pārtikas industrijā lielā mērā viss balstās uz tradīcijām un uz garšas īpašībām, un tas katram ražotājam ir jāievēro, un tiem, kas ir atraduši savus klientus no iepriekšējiem laikiem, viņi ir jāsaglabā,” atzīmē SIA „Kronis” direktors Aivars Svarenieks.

Liels atbalsts uzņēmējiem ir Eiropas finansējums.

Nākamajos septiņos gados no Eiropas Savienības fondiem Ekonomikas ministrijas pārziņā  mazo un vidējo komersantu konkurētspējas veicināšanai paredzēti 237 miljoni eiro. Uzsvars tikšot likts uz pārstrādes rūpniecību. „Tāpēc, ka tā ir nozare, kur ir visaugstākais potenciāls, tie ir uzņēmēji, kuri spēj ražot gan produktus, gan pakalpojumus ar augstu pievienoto vērtību, kas ir ārkārtīgi svarīgi, lai tautsaimniecība izaugtu,” norāda Ekonomikas ministrijas Struktūrfondu ieviešanas departamenta pārstāve Zaiga Kronberga.

Biznesa uzsācēji un mazie uzņēmēji atbalstu var meklēt arī finanšu institūcijā „Altum”, kur līdz 2015. gadam vēl pieejami 60 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti