Dienas ziņas

Negaisa sekas: nopostīti nami un applūdušas ielas

Dienas ziņas

Daugavpilī novērš pārkāpumus pašvaldības uzņēmumā

""Novadu garša"" mudina izmantot vietējo produkciju

Zemgales ražotāji tiekas «Novadu garšas» pasākumā Bauskas novadā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai popularizētu vietējo produkciju un sekmētu savu produktu izmantošanu arī skolēnu ēdināšanā, šovasar visos reģionos notiek Latvijas Lauku konsultāciju centra (LKKC) organizētais pasākums ''Novadu garša''. Bauskas novadā, kur aizvadīts ceturtais festivāls, Zemgales garšu pārstāvēja 21 mazais ražotājs.

Ribbes dzirnavas, kas ir viens no Zemgales lauku simboliem, šogad atzīmē 150. gadskārtu. Jubilejas reizē tur pulcējas pasākuma ''Nogaršo Latviju Zemgalē '' dalībnieki. Zemgales garša jau sen vairs nav tikai maize un kūpinājumi. Savu nišu atraduši gan sieru, gan veselīgu našķu, kā arī neparastu graudaugu audzētāji.

Vien joprojām mazie ražotāji nesaredz iespēju attīstīt biznesu apvienojoties. “Pašlaik nē. Nu, tāpēc, ka es domāju, ka mums ar tirgu tepat uz vietas pietiek,” saka mājražotājs Artis Icaks.

“Mēs gribētu, lai sabiedrotie arī sāktu audzēt [amarantu) ne tikai mēs, varbūt Zemgalē, varbūt Latgalē. Un tad varētu uztaisīt tādu biedrību. Latvijas zemē audzētajam amarantam, ja salīdzina ar analīzēm, ir mazliet – par 10% - analīžu rezultāti  augstāki,” stāsta amaranta audzētāja Santa Āmana.

Meistarklasēs profesionāli pavāri rādīja un stāstīja, kā vietējos produktus pārvērst garšīgā un veselīgā maltītē.

Pasākuma organizatoriem mērķis vēl augstāks – panākt, lai vietējie produkti nonāk arī skolēnu pusdienu šķīvjos.

“Mēs varam darīt ļoti daudz ko, bet, ja nebūs no pašvaldību puses skaidras nostājas, ka mēs gribam ēst savējo, nekas nesanāks.

Jo tur jāpakārto gan iepirkuma procedūra, gan jārunā ar vietējiem zemniekiem. Tas apjoms, ko mēs pašlaik redzam, - tikai viena piektā daļa no tā, ko mēs ēdam skolā un bērnudārzos, ir Latvijas produkti. Pārējais ir iepirkts lielajās bāzēs,” norāda LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis.

Lai ēdiens bērniem arī garšotu, pavāri izstrādā veselīgas receptes no vietējiem produktiem atbilstoši skolēnu ēdināšanas noteikumiem. Tas ir liels izaicinājums, jo atšķirībā no restorānu ēdienkartes jāiekļaujas niecīgā summā. Ierobežots arī sāls un cukura daudzums.

“Tas jau mums kā pavāriem būtu tāds mērķis – palīdzēt skolu virtuvei, dalīties ar savām idejām un meklēt to interesanto ēdienu, ko tas bērns ēdīs. Es neslēpšu, ka mūsdienās ir tik daudz dažādu blakus piedāvājumu, ka mums arī savus bērnus ir grūti noturēt. Es domāju, ka mums būtu jau no mazām dienām jāpieradina pie mūsu garšām, lai viņas paliek patīkamā atmiņā,” stāsta šefpavārs Ingmārs Ladigs.

Nākamais novadu garšas pasākums notiks Latgalē, bet septembrī mazie ražotāji tiksies Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti