Dienas ziņas

Valkas novadā aizvadītas Lauku dienas

Dienas ziņas

Ugunsnelaime Kurzemē

Zemgalē sākusies ražas novākšana

Zemgalē rapsim un pirmajiem nokultajiem kviešiem kvalitāte laba

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pirmā rapšu krava Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības ''LATRAPS"  pieņemšanas punktā šogad nonākusi  3. jūlijā, bet šonedēļ ražas novākšana Zemgalē jau rit pilnā sparā. Pretēji zemnieku sākotnējām bažām gan rapsim, gan pirmajiem nokultajiem kviešiem kvalitāte esot laba, bet raža būšot par 30 līdz 50 procentiem mazāka.

Kombaini Zemgales laukos šonedēļ jau vairs nav retums. Lielākajā Jelgavas novada saimniecībā rapša novākšana šogad sākusies par apmēram desmit dienām ātrāk. Sausuma ietekmē arī kulšana sokoties raitāk. Vairāk nekā 400 hektāru rapša izdevies novākt trīs dienās, un, lai gan graudiņi esot sīkāki nekā citus gadus, kvalitāte tiek atzīta par labu.

"Rapsim eļļas procents ir labs - virs 45%, savukārt ražība šogad ir nedaudz mazāka un svārstās no 2-3 tonnām no hektāra," stāsta zemnieku saimniecības ''Vilciņi-1''pārstāve Elīna Cēsniece.

Ja laika apstākļi atļaus, jau rīt druvu kuģi došoties uz ''Vilciņi-1'' kviešu laukiem, kas aizņem lielāko  daļu no vairāk nekā 2000 apsaimniekotajiem hektāriem.

"Lielākas cerības mēs šogad liekam uz ziemas kviešiem. Un vispār skatāmies optimistiski arī uz šī gada sezonu," saka Vilciņa.

Ražas pieņemšana pilnā sparā  šonedēļ  rit arī kooperatīva ''LATRAPS'' Elejas pieņemšanas punktā. Garās rindās lauksaimniekiem nav jāstāv, bet  šobrīd plūsmu jau varot saukt par intensīvu.

"Tā ir sākusies pirms pāris dienām, un šobrīd sāk uzņemt apgriezienus, un, ja šādi laika apstākļi būs, tad es domāju, viss rapsis Zemgales reģionā tiks novākts. Pirmā krava iebrauca jau 3. jūlijā. Tas bija kaut kāds rekords mūsu lauksaimnieku dzīvē - pirmais rapsis 3. jūlijā," stāsta ''LATRAPS'' ražošanas daļas vadītājs Mārtiņš Dauksts.

Pieņemšanas punktā ienākušas arī pirmās kviešu kravas. Lai gan zemnieki vēl nesen bažījās, ka tie derēs tikai lopbarībai, kvalitāte tomēr esot gana laba.

"Kviešiem ir laba tilpummasa, vidējs proteīna saturs, sausi. Jāsaka, tāda laba kvalitāte, bet no pašiem zemniekiem nāk informācija, ka diemžēl būs tikai apmēram puse no pagājušā gada ražas. Labā ziņa ir tā, ka kvalitāte vismaz pagaidām šķiet gana laba, un tas nozīmē, ka arī samaksa par graudiem būs par kādiem 10-15 eiro lielāka, nekā tas būtu  par lopbarību," skaidro Dauksts.

Labības pieņemšana sākusies arī citos pimsapstrādes punktos Zemgalē un Kurzemē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti