Panorāma

Zemessargi mācās aizturēt nemiera cēlājus

Panorāma

Par spīti Brexit, nākotnē raugās cerīgi

Nobriest vīnogu raža

Zemgalē nobriest vīnogu raža

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Bauskas pili apņēmis liegs muskata aromāts! Tur šajā nedēļas nogalē vīnkopji un vīndari sabraukuši uz savu gada centrālo notikumu  - vīnogu izstādi, lai palepotos ar dažādās Latvijas vietās un dažādos apstākļos audzētām ogām. Ap 200 šķirņu vīnogas  rāda arī Gatis Kužums, viens no lielākajiem vīnogulāju kopējiem Zemgalē.

Nav tik izcili kā pērn, bet kopumā labi. Raža varētu būt ap 5 tonnām, prognozē Kužums. "Pusotru tonnu jau esam novākuši no nepilna hektāra. Sevišķi bļaut nevar. Vienīgi raža ienākas dažādos periodos, tur kur pavasarī vietām nosala," tā Kužums. Viņa kolekcijā ir ap 400 šķirņu. 300 briedina ogas piemājas saimniecībā Bauskā, bet vēl ir arī vīna lauks Rundāles un Mežotnes pusē.

"Pārbaudu vīnogas, vai audzējamas Latvijā. Ja viņas aug ārā, tad pavairoju. Ja nav piemērotas Latvijas apstākļiem tiek likvidētas," skaidroja Kužums. Katru gadu atlasei Gatis iestāda 50 jaunus vīnogulājus. Lai pateiktu, vai šķirne derēs Latvijas apstākļiem vajadzīgi vismaz 3 ražas gadi.

"Interesanta šķirne “Dikson”. Kā tādi banāni. Ļoti lielas ogas. Redzu, ka nevilks ārā. Bet doma ir tāda, ka pamēģināt viņu siltumnīcā," stāsta Kužums. Vīnkopis ne tikai audzē, bet arī selekcionē. Viņš izveidojis jau 20 jaunas šķirnes. Te ir ne tikai deserta un galda vīnogas. Pēdējos gados Kužums nopietni pievērsās arī vīna vīnogām, un šoruden sāk darināt vīnu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti