Dienas ziņas

Ilgais sausums apdraud ražu

Dienas ziņas

Alūksnē restaurē dzelzceļa bagāžas šķūni

Agrovīzijas laukā raža solās būt labāka

Zemgalē eksperimentē ar lauksaimniecības metodēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Izzinošas sacensības, jaunākās tehnikas izstādi un iespēju pārrunāt problēmas tradicionālajās Traktoru dienās šogad papildinājusi arī agrovīzija. Tā ir iespēja salīdzināt vienādos apstākļos augušus dažādu šķirņu ziemas kviešus un rapsi. Kā lēš speciālisti, eksperimentālajā laukā ziemas kviešu raža solās būt par 20% augstāka nekā citviet Zemgalē. 

Traktordienu jaunumam - agrovīzijai -  zemnieku saimniecība "Eriņi" sāka gatavoties jau pagājušā gada rudenī, kad vairāk nekā desmit hektāri zemes, kas sadalīti izmēģinājumu lauciņos, tika apsēti ar dažādu šķirņu ziemas kviešiem un rapsi. Savukārt  mēslošana un augu aizsardzība notikusi ar  dažādu firmu produktiem pēc viņu izstrādātām tehnoloģijām.

"Kviešu šķirnēm un šobrīd ir arī rapsim var redzēt šo atšķirību vienuviet pie zināmiem noteikumiem. Šķirnes jau mums ir ļoti labas, un arī kompānijas labas, tāpēc reizēm mēs nevaram izvēlēties, kura šķirne labāka, un šeit ir tā vieta, kur mēs to varam noskaidrot," stāsta fonda "Latvijas lauksaimniecības attīstībai" valdes priekšsēdētājs Rihards Krastiņš.

Neraugoties uz to, ka lietus gājis apkārt arī izmēģinājumu laukam, piebriedušās vārpas saimnieka sirdi priecē. Tomēr noteikt, kurš gabaliņš ir labāks, gan esot grūti. Pašreiz tiek lēsts, ka izmēģinājuma lauciņos no hektāra varētu sanākt ap astoņām tonnām ziemas kviešu.

"Tas nozīmē, ka vienkārši viss ir jāievēro ļoti pedantiski. Bet pamatā ir zeme - cik zemē ir organikas, jo sausos apstākļos tas viss parādās. Organiskās vielas neizskalojas, un viņās ir vairāk elementu, lai augi sausumā varētu izturēt," stāsta "Eriņu" saimnieks Andris Grantiņš.

"Šeit es ticu, ka varētu būt ap 8 tonnām uz hektāra, bet Zemgalē kopumā ap sešām, kas arī ir par 20-25% mazāk nekā gadu iepriekš. Tad var teikt, ka tas noslēpums ir labi mēslotā zemē, precīzā, savlaicīgā darbu izpildē. Ir vēl tomēr arī trešais "'valis" - nokrišņi," stāsta komercsabiedrības "Latraps" Lauksaimniecības nodaļas direktors Ģirts Ozols.

Visskumīgākie, lūkojot agrovīzijas laukus, ir kurzemnieki, kam problēmas radījis gan sausums, gan pārlieks mitrums. 

"Ir dažādas augsnes, ir dažādas kultūras. Mēs tikko runājām - uz viena lauka mums tikko bija plūdi, bet uz otra lietus nav bijis kopš aprīļa mēneša. Pārdzīvosim, ne tādi laiki vien bijuši," saka zemnieku saimniecības "Rubuļi" īpašnieks Sergejs Virts.

Traktordienas ar tehnikas izstādi un dažādām izzinošām sacensībām notiek jau devīto reizi. Šogad tajās piedalās vairāk nekā 100 lauksaimniecības uzņēmumu un organizāciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti