Zemes īpašniekiem atkal kompensēs aizsargājamo dzīvnieku posta darbus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Zemes īpašnieki atkal varēs saņemt kompensācijas par īpaši aizsargājamo nemedījamo un migrējošo sugu dzīvnieku izdarītajiem postījumiem. To paredz grozījumi Sugu un biotopu aizsardzības likumā, ko Saeima ceturtdien, 8.oktobrī, pieņēma galīgajā lasījumā.

Zemes īpašniekiem iespēja saņemt zaudējumu kompensāciju liegta  krīzes gados – kompensācija netika  maksāta laikā no 2009. līdz 2014.gadam. Taču pērn martā Satversmes tiesa šādu normu atzina par neatbilstošu, norādot, ka tā nesamērīgi ierobežo pamattiesības, informē Saeimas Preses dienestā.

Grozījumi noteic, ka zemes īpašnieki vai lietotāji kompensāciju turpmāk varēs saņemt, ja pirms tam būs veikti nepieciešamie aizsardzības pasākumi.

Aizsardzības pasākumu prasības minimālā līmenī būs jānosaka valdībai. Pie šādām prasībām pieskaitīs tādus pasākumus kā, piemēram, potenciāli apdraudošās teritorijas norobežošana ar žogiem, ganāmpulku apsargāšana vai putnu atbaidīšana.

Līdz ar izmaiņām paredzēts mainīt likuma normu par izbāžņu izgatavošanu, to attiecinot tikai uz īpaši aizsargājamu sugu dzīvniekiem. Grozījumos norādīts, ka šādu dzīvnieku izbāžņus drīkstēs izgatavot tikai no likumīgā ceļā iegūtiem medījamiem vai nemedījamiem dzīvniekiem, vai likumīgā ceļā iegūtām zivīm.

Līdz šim likums noteica, ka jebkurš beigts īpaši aizsargājamas sugas zīdītājs vai putns ir valsts īpašums un tas jānodod Dabas muzejam.

Izmaiņas attiecībā uz kompensācijām stāsies spēkā nākamā gada janvārī. 

 

   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti