Zemes fondam 5 gadi: iegādāti 850 īpašumi, ieguldīti 50 miljoni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Zemes fondam šajās dienās aprit pieci gadi, kuru laikā fonds iegādājies 850 īpašumus, ieguldot vairāk nekā 50 miljonus eiro, intervijā Latvijas Radio stāstīja Latvijas Zemes fonda vadītāja Ina Alksne.

Intervija ar Latvijas Zemes fonda vadītāju Inu Alksni
00:00 / 00:00
Lejuplādēt
Viņa klāstīja, ka zemnieki ir ļoti aktīvi, izmantojot Zemes fonda iespējas. Pašlaik fondam pieder vairāk nekā 850 lauku īpašumu un ieguldīts vairāk nekā 51 miljons eiro. Tostarp šogad fonds iepircis 178 īpašumus un ieguldījis vairāk nekā 13 miljonus eiro.

 

"Tā kā tā aktivitāte joprojām ir augsta un arvien pieaug," teica fonda vadītāja, norādot, ka fonda iespēju izmantošanā visaktīvākā ir Zemgale, mazāk aktīva - Latgale.

"Bet jebkurā gadījumā mums visos reģionos ir gana daudz īpašumu, gana daudz saimniecību".

Viņa piebilda, ka no jūnija vidus darbojas jauns izsoļu portāls "zeme.altum.lv", kur ikviens var aplūkot fonda piedāvātās zemes nomas iespējas. Tā ir iespēja īpaši mazajām, jaunajām saimniecībām paplašināt savu saimniecību.

Alksne piebilda, ka fonds piedāvā nomāt zemi. Fonds iesaistās gadījumos, ja zemnieks ilgi nomāto zemi nevar nopirkt no īpašnieka – fonds zemi nopērk un zemnieks var turpināt nomāt zemi. Tāpat fonds pērk īpašumu gadījumos, ja zemnieks nevar bankā paņemt kredītu tā iegādei.

KONTEKSTS:

Zemes fonds darbojas kopš 2015. gada jūlija. Tas pērk nekustamos īpašumus visā Latvijas teritorijā, kas atbilst noteiktiem kritērijiem. Fonds pērk īpašumus par cenām, kas nepārsniedz vidējās cenas tirgū līdzvērtīgai lauksaimniecības zemei attiecīgajā novadā un pagastā. 2017. gada novembrī fonds sāka piedāvāt reversās nomas pakalpojumu.

Zemes fonds iegādājas lauksaimniecības zemi no īpašniekiem, kas kādu iemeslu dēļ nevar vai nevēlas īpašumu apsaimniekot. Savukārt reversās nomas darījumā iegūtos resursus klienti visbiežāk izmanto, lai iegūtu finanšu līdzekļus citas zemes vai tehnikas iegādei, ja nauda tam nav pieejama bankā; apgrozāmajiem līdzekļiem, kad banka lielu esošo kredītsaistību dēļ saimniecībai nevar izsniegt jaunu apgrozāmo līdzekļu aizdevumu, kā arī, lai norēķinātos ar piegādātājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti