Krustpunktā

Arvils Ašeradens: Kreditori apsver iespēju prasīt «KVV Liepājas metalurga» maksātnespēju

Krustpunktā

Uzvaras dienas svinības Latvijā. Vai no tā iespējams arī gūt labumu?

Nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšana. Problēma – vērtējumā, politikā vai maksātspējā?

Zemes dienesta pārstāvis: Optimāls būtu vienots īpašuma nodoklis 0,34%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Optimāls nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN), kas ļautu gan iekasēt plānotās summas budžetā, gan nepalielināt nodokļu slogu iedzīvotājiem, būtu vienots nodoklis zemei un mājokļiem 0,34%, Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā”  pauda Valsts zemes dienesta Nekustamā īpašuma vērtēšanas departamenta direktors Gatis Kalniņš.

Pašlaik nekustamajiem īpašumiem ir atsevišķas nodokļa likmes – zemei tā ir 1,5% no kadastrālās vērtības, bet mājokļiem likme ir atkarīga no mājas vērtības – ja vērtība ir līdz 56 915 eiro, likme ir 0,2%; ja vērtība ir no 56 915 eiro līdz 106 715 eiro, likme ir 0,4%; ja vērtība pārsniedz 106 715 eiro, tad likme ir 0,6%. 

Kalniņš norādīja, ka šobrīd nodokļos ir lielas atšķirības un tas var daudziem sagādāt grūtības tos samaksāt. Viņš pastāstīja, ka Zemes dienestā savulaik aprēķināts, ka labāka būtu vienotā likme zemei un ēkām 0,34% apmērā, kas budžetā ļautu iekasēt tikpat daudz kā pie pašreizējām likmēm. Pie šādas vienotās likmes, ja cilvēkam pieder parasta māja, nevis ekskluzīva villa, neatkarīgi no tā, vai tā atrodas Rīgā, Piena ielā, vai Jūrmalā, Dubultu prospektā, nodokļu maksājums samazinātos pat pie lielākām kadastrālajām vērtībām, bet lielākām mājām ar miljonu vērtībām tas pieaugtu.

Kalniņš arī noliedza, ka tas būtiski palielinātu maksājumus, piemēram, Latgalē, jo tur nenotiek aktīvi darījumi ar nekustamo īpašumu un arī kadastrālas vērtības attiecīgi nepieaug.

Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesību politikas jautājumos Laila Medina raidījumā “Krustpunktā” savukārt uzsvēra, ka valstij ir jāzina objektīvas kadastrālas vērtības, kuras ir tuvu tirgus vērtībām, bet tad ir jāstrādā pie nodokļu politikas, lai cilvēki varētu šos nodokļus samaksāt.

Tieši tāpēc ministrija arī rosināja uz gadu atlikt kadastrālo vērtību pārskatīšanu, lai  varētu izvērtēt šo jautājumu.

Kadastrālo vērtību bāze nākamgad paliks tāda pati kā šogad,  paredz  valdībā 19.aprīlī atbalstītais priekšlikums par gadu atlikt jauno kadastra vērtību aprēķina kārtību. Jaunā kārtība paredzēja kadastra vērtību noteikt tuvu tirgus vērtībai, lai valdības rīcībā vienmēr būtu aktuāla informācija par situāciju nekustamo īpašumu jomā.

Taču Tieslietu ministrija (TM) secinājusi – tieši dzīvojamiem īpašumiem vērtība augusi tā, ka dažos valsts reģionos, balstoties uz pašreizējo likumu, nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) slogs pat dubultotos.

Bet portālā "manabalss.lv" mēneša laikā savākts jau vairāk nekā 10 000 balsu iniciatīvai par NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim – dzīvesvietai. Iniciatīvas autore, sporta skolotāja Liāna Hiršsone piedāvāja vienīgajai mājvietai nekustamā īpašuma nodokli atcelt vai noteikt ne lielāku par 0,1% no īpašuma vērtības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti