Zemeņu audzētājs: Reti kurš var atļauties nopirkt Latvijas zemenes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Polijas lētas zemenes veiksmīgi izkonkurē pašmāju izaudzētas ogas, jo Latvijā mūsdienās reti kurš var atļauties pirkt vietējās ogas, kas objektīvu iemeslu dēļ ir dārgākas, intervijā Latvijas Radio atzina zemeņu audzētājs no Vaiņodes novada Aldis Vīksna.

Viņš stāstīja, ka vietējo zemeņu raža masveidā būs nedēļas beigās, tā būšot laba, taču sezonas sākumā ogu cena tāpat nebūs tik zema kā importa zemenēm.  

Vīksna stāstīja, ka vietējās ogas, piemēram, Rīgas Centrāltirgū pārdod vien divās no 97 zemeņu tirdzniecības vietām. “Baidos, ka šī tendence saglabāsies,” atzina ogu audzētājs, piebilstot, ka tādēļ dažām zemeņu saimniecībām drīz vien “nāksies nodarboties ar kaut ko citu”.

Pašlaik Polijas zemenes maksā vien 1,2 eiro par kilogramu, kamēr pirmās Latvijas ogas maksā 8 – 16 eiro, bet, kad ogu būs vairāk, cena būs aptuveni seši eiro par kilogramu.

Cenu ziņā Latvijas zemeņu audzētāji nespēj konkurēt, jo Latvijā ir lielāks pievienotās vērtības nodoklis nekā Polijā, savukārt subsīdijas zemniekiem ir mazākas. Tas, ka pēc lētām poļu zemenēm stāv rindas, ir signāls audzētajiem.

“Paši saprotiet, kurš gan mūsdienās var atļauties Latvijā nopirkt Latvijas zemenes...” sacīja Vīksna.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti