Rīta Panorāma

Intervija ar Augustu Brigmani

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Aleksandru Bartaševicu

Zemeņu audzētāji apmierināti ar ražu

Zemeņu audzētāji priecājas par labo ogu ražu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijā ir pienācis zemeņu novākšanas laiks un, kā atzīst ogu audzētāji, zemeņu raža šogad, neskatoties uz vēsajām naktīm, ir padevusies ļoti laba.

Zemeņu laukos Pūrē strādā 70 cilvēku, kuri cītīgi novāc sarkanās ogas. No turienes ik dienu veikalu plauktos nonāk aptuveni 3000 kilogramu zemeņu. Vēsā laika dēļ ogas šogad ienākušās nedēļu vēlāk, nekā pēdējos gados ierasts. Tikmēr poļu zemenes tirgū var nopirkt jau sen.

"Mūsējās varētu būt garšīgākas, jo mums ir vēsās naktis un siltās dienas, līdz ar to zemenes labāk iekrāsojas, uzkrāj cukurus. No Polijas nāk šķirnes, kuras ir nedaudz zaudējušas garšas īpašības, bet ir transportablākas," stāsta SIA "Pūres dārzi" vadītājs Edmunds Grīnbergs.

Lai gan poļu zemenes ir lētākas par vietējām un tās ir dominējošās veikalu plauktos, zemnieku saimniecības "Gulbji" īpašnieks Pēteris Heimanis skaidro, ka pārdot savu izaudzēto ražu viņam nav nekādu problēmu.

"Ar tirgošanu iet ļoti labi. Mēs visu esam pārdevuši, nekas nav palicis, saldētava vēl nav piedzīta mājās pilna. Zemeņu raža mums ir laba šogad," sacīja Heimanis.

Tas, ka poļu zemenes ir lētākas, nenozīmē, ka vietējie zemnieki vēlas iegūt maksimāli lielāku peļņu.

"Poļiem lētāk izdodas valsts nodokļu politikas dēļ. PVN pārtikai tur ir 9%, nākamais iemesls – vienotie platību maksājumi, kur Latvija vienmēr, kopš esam Eiropas Savienībā, ir pabērna lomā un nekas būtiski neuzlabojas. Arī tīri dabas apstākļu dēļ - Polija atrodas vairāk uz dienvidiem, lielāks iedzīvotāju skaits, plašāks tirgus, var atļauties vairāk investēt un tamlīdzīgi," norādīja Grīnbergs.

Pircējiem jāņem vērā - jo Latvijā būs vairāk saulainu dienu, jo vietējās zemenes būs saldākas, protams, liela nozīme ir arī izvēlētajai šķirnei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti