Dienas ziņas

Kā dzīvo latviete Malaizijā

Dienas ziņas

Sociālā distancēšanās jāievēro arī dodoties dabā

Zaudējumus paredz arī mazie puķu audzētāji

Zaudējumus paredz arī Latvijas mazie puķu audzētāji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Siltā ziema puķu audzētājiem ļāvusi strādāt gandrīz bez pārtraukuma. Dārzos jau uzplaukušas pirmās tulpes un jau pavisam drīz vajadzētu sākties vasaras puķu tirdzniecībai. Bet Lietuvas pierobežā puķu audzētāji ir nobažījušies, ka līdz ar pandēmijas apkarošanai ieviestajiem ierobežojumiem klientu būs mazāk un gaidītās peļņas vietā iespējami zaudējumi.

Piemājas saimniecības''Kimjāņi'' siltumnīcā darbs šogad praktiski gandrīz neesot ticis pārtraukts. Lielākā sēšana un stādīšana bijusi februāra sākumā, kad par  pandēmijas ierobežojumiem un robežu slēgšanu neviens pat iedomāties nevarēja. Tagad vasaras puķes, kas aizņem trīs siltumnīcas, jau krietni paaugušās un strauji tuvojas pārdošanas laiks, kad ierasti šeit iegriezās kaimiņi lietuvieši.

Ziedu audzētāja no Elejas pagasta Dagnija Kima lēš, ka lietuvieši nodrošināja apmēram trešdaļu noieta. Iespējams, puķēm cenas kritīsies, viņa piebilda. "Ir tādi, kas brauc uz mūsu veikaliem un, braucot garām, apskatās, kaut ko nopērk. Tā neteikšu, ka būtu baigā interese, bet ir kādi konkrēti cilvēki, kas brauc," teica Kima.

Puķu biznesā ir ieguldīti vairāki tūkstoši eiro un, lai gan atbirums šajā nozarē esot  neizbēgams ik gadu, šogad prognozēt rezultātus praktiski  neesot iespējams.

Domīgi uz savu tulpju dārzu raugās arī ''Viestardu'' saimnieks un tulpju kolekcionārs Gundars Lācis, kurš jau kopš janvāra mēģinājis tulpēm parādīt, ka pavasaris vēl netuvojas.

"Vēl pirms viss sākās Latvijā ar vīrusu, gribējās kārtīgi tulpju svētkus nosvinēt, tāpēc arī piesedzu  un darbi, var teikt, bija visu ziemu," paskaidroja Lācis.

''Viestardos'' galvenais nav  tulpju tirgošana, bet gan tūristu apmeklējumi, dažādi izklaides un izglītojošie pasākumi. Tagad cerības, ka tulpes sāks ziedēt tikai tad, kad tiks atcelta ārkārtējā situācija valstī, esot visai niecīga.

Jau nedēļas sākumā sākuši raisīties pirmie ziedi ''Corona'' šķirnes tulpēm.

"Nu vajag liktenim tādam būt, ka šķirni sauc "Corona", atzina Lācis. "Mūsu sētā tulpju svētki ir tāda kā tradīcija un tas bija viens no atbalsta punktiem, lai kaut ko dotu tulpēm un tulpju daudzveidībai, bet šogad droši vien tas izpaliks."

Līdz ar šo neveiksmīgo pavasari gandrīz desmit gadus krātā tulpju kolekcija gan netikšot pavisam pamesta novārtā, bet biznesā lielāks uzsvars tikšot likts uz ēdamām lietām.                                                                          

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti