Īstenības izteiksme 15 minūtēs

Reportāža no Īrijas: Gads pēc "Brexit" balsojuma

Īstenības izteiksme 15 minūtēs

Pārdotākās bezrecepšu zāles: lietojam populārāko, reizēm dārgāko, ne vajadzīgo

Farmācijas neredzamā vara: Izdevīgāko zāļu meklējumi - dzīvības jautājums

Zāļu lētumam Latvijā trūkst pierādījumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Farmācijas industrija vienā balsī apgalvo, ka zāles Latvijā ir lētas. Savukārt cilvēki, kas iepriekš uzrunāti sērijā "Farmācijas neredzamā vara", apgalvoja pretējo – zāles Latvijā ir ļoti dārgas. Latvijas Radio rubrikā "Farmācijas neredzamā vara" izpētīja, ka aktuālu pētījumu par zāļu cenām nemaz nav. 

Attēlā Dins Šmits
Attēlā Dins Šmits
No farmācijas industrijas un arī atbildīgajām iestādēm izskan vēstījums, ka zāles Latvijā ir lētas. To šā gada aprīlī Saeimas Sociālo lietu komisijas sēdē apgalvoja industrijas pārstāvji Mārcis Rutulis, Anda Blumberga un Dins Šmits.

 

"Mēs zinām, ka medikamentu cenas Latvijā ir vienas no zemākajām Eiropā. Tas arī ir teikts visos šajos pētījumos, ko mēs vēlāk varam arī parādīt, ja nepieciešams," sacīja Rutulis. "Zāļu cenas Latvijā ir tiešām ļoti zemas," apgalvoja Blumberga.  "Pirmkārt, zāļu cenas Latvijā ir zemas. Mēs varam rēķināt, kā mēs to gribam," sprieda Šmits.

Pētījumus, kas apliecinātu zāļu lētumu Latvijā, Latvijas Radio meklēja gan Veselības ministrijā, gan vaicāja industrijas pārstāvjiem.

Visbeidzot no ministrijas saņemta atbilde, ka šādu pētījumu nemaz nav. Pieejami ir tikai veci pētījumi, atzina arī Zāļu valsts aģentūras vadītāja vietnieks Jānis Zvejnieks.

"Vai ir kaut kāds regulārs pētījums par visām Eiropas valstīm un zāļu cenām? Nē, tāda nav manā rīcībā, un es arī nevaru nekur īpaši dabūt. Ir kaut kādi veci pētījumi, ko prezentēja, piemēram, Zāļu lieltirgotāju asociācija, bet tas ir, ja nemaldos, 2011. gada pētījums," skaidroja Zvejnieks.

Attēlā Jānis Zvejnieks
Attēlā Jānis Zvejnieks

Tātad šī brīža situāciju raksturojošu pētījumu par zāļu lētumu vai dārdzību Latvijā atrast nav iespējams. Un nav arī iespējams pateikt, kam ir taisnība – pacientiem vai industrijai.

No atbildīgajām iestādēm izskan arī, ka medikamenti pie mums varētu būt lēti, jo tos daudz izvedot uz ārvalstīm. Ja būtu dārgi, citi no mums zāles nepirktu. To daudzina arī biznesa pārstāvji.

Bet, pat ja atklātos, ka zāles salīdzinājumā ar bagātākām Eiropas valstīm Latvijā maksā mazāk, nevar ignorēt mūsu iedzīvotāju pirktspēju. Pārtikušas valsts iedzīvotājam samaksāt par zālēm 50 vai 100 eiro no algas vai pensijas nav tik sāpīgi kā cilvēkam Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti