Zāļu cena dažādās aptiekās var atšķirties pat divtik

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Televīzijas raidījums "4. studija" saņēma vēstuli no skatītājas, kura sašutusi par aptieku, kura darbojas poliklīnikā un kur viņai nepieciešamās zāles maksājušas 44 eiro, bet turpat blakus esošā tirdzniecības centra aptiekā – uz pusi mazāk. Kā veidojas zāļu cena, un vai uzņēmēji, kuri atver aptiekas medicīnas centru un slimnīcu telpās, ar nodomu paaugstina cenas?

Aptieka medicīnas centra vai poliklīnikas telpās ir ļoti parocīga tiem cilvēkiem, kuri ir sasirguši un pēc ārsta apmeklējuma uzreiz var iegādāties nepieciešamās zāles. Bet kā tas nākas, ka zāles, kas paredzētas kā lēnas iedarbības terapija gūžas un ceļa locītavas osteoartrīta simptomu ārstēšanai, aptiekā veselības centrā maksā teju divreiz vairāk nekā zāļu tirgotavā, kas atrodas lielveikalā?

"4. studija" pārliecinājās, ka medicīnas iestādes aptiekā raidījuma skatītājas meklētās zāles 30 kapsulu iepakojumā maksā 41,76 eiro, bet aptiekās, kas medikamentus piedāvā virtuālajā vidē, šo zāļu cena svārstās no 25 līdz 35 eiro.

"Zāļu cenas valstī tiek regulētas, un zāļu cenas ir noteiktas pēc sekojoša principa: zāļu ražotāja noteiktā cena + lieltirgotavas pieļaujamais uzcenojums + aptiekas pieļaujamais uzcenojums + PVN. Pēc šādas formulas ir Zāļu valsts aģentūras mājaslapā arī apskatāma maksimāli pieļaujamā cena, par kādu konkrētā nosaukuma medikamenti aptiekās drīkst tikt tirgoti," skaidroja Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders.

Latvijas Zāļu reģistrā, kuru uzrauga Zāļu valsts aģentūra, konkrētā medikamenta maksimālā pieļaujamā cena ir 48,16 eiro. Tātad, aptieka piedāvājot zāles par teju 42 eiro, likumu nav pārkāpusi.

Vai zāļu cenu ietekmē aptiekas atrašanās vieta?

"Šī cenu atšķirība var rasties, pirmkārt, no dažādiem ražotājiem," norādīja Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācijas izpilddirektore Kristīne Jučkoviča. "Var būt dažādi ražotāji, var arī būt dažādas iepirkuma partijas. Un, protams, tas tā arī notiek ne tikai aptiekās, bet arī dažādos citādos uzņēmumos. Piemēram, arī pārtikas veikalos nereti ir manīta, piemēram, viena partija par vienu cenu, otra – par citu. Un šis ir arī šāds gadījums visdrīzāk."

Cena varot atšķirties arī zāļu derīguma termiņa dēļ, skaidroja Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācijā. Vismaz pusgadu pirms termiņa beigām medikamentam varot tikt piemērota zemāka cena.

Vēl viens iemesls, kāpēc bezrecepšu medikamentu cenas var atšķirties, ir komersantu savstarpējā konkurence.

"Konkurē tajā skaitā arī ar cenu. Tās var būt tādas īstermiņa akcijas. Iespējams, lieltirgotājam ir izdevies iegādāties medikamentu partiju par lētāku cenu no ražotāja kādā citā valstī, un attiecīgi, ja tā ir ievesta šeit, tad, protams, ir iespējams medikamentu izplatīt mūsu iedzīvotājiem lētāk," skaidroja Šneiders.

Vienīgās zāles, kuras itin visās aptiekās maksā vienādi, ir valsts kompensējamie medikamenti, uzsvēra Veselības ministrijā.

Tikmēr Veselības inspekcija, kura uzrauga medikamentu biznesa pārstāvju godaprātu, aicina iedzīvotājus šaubu gadījumā par zāļu cenu pamatotību vērsties ar iesniegumu. Inspekcija veiks pārbaudi par zāļu cenas veidošanas atbilstību prasībām. Starp citu, šogad saņemti tikai divi iesniegumi par iespējamu cenu pārspīlējumu, un vienā gadījumā sūdzība izrādījās pamatota.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti